Istoria de succes a satului Fundurii Vechi, care s-a schimbat la față

Un sat din raionul Glodeni este în continuă dezvoltare grație investițiilor europene. Este istoria de succes a satului Fundurii Vechi, care în ultimii ani s-a schimbat la față. Gimnaziul și grădinița din localitate au fost renovate, Centrul de Sănătate – dotat, trotuarele pavate, iar tinerii au un teren de sport amenajat, relatează Nord News.

Renovarea gimnaziului a costat aproape 1 milion de lei, bani oferiți de UE, iar grădinița a fost reparată grație suportului financiar al Guvernului României.

Valeriu Pogurschi, fost director al gimnaziului: „Fondurile europene care au fost aduse de către administrația publică locală împreună cu instituțiile subordonate, inițial a fost 1999-2000, când s-a reparat școala, s-a reparat capital acoperișul, podelele, ușile, la toate trei etaje și a costat 1 milion de lei din fondurile europene.”

Datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană, gimnaziul și grădinița se încălzesc cu energie de biomasă. Aici au fost construite trei cazangerii, iar valoarea proiectului se cifrează la 1,4 milioane de lei.

Emilia Vieru, fost primar al satului Fundurii Vechi: „De la PNUD am câștigat un proiect de 1,4 milioane de lei, unde am construit trei cazangerii pe bază de biomasă și baterii solare la grădiniță. Gimnaziul se încălzea pe bază de gaz lichefiat și atunci când erau temperaturile joase, gazul se solidifica și aveam mari probleme. Iată de ce am decis să construim o alternativă.”

Iar accesul la apă în instituțiile de învățământ din sat nu mai este o problemă.

Emilia Vieru, fost primar al satului Fundurii Vechi: „Mai apoi am reparat o fântână arteziană cu suportul fundației Soros pentru localitățile performante. A fost o sumă de 25 mii de dolari. În cadrul acestui proiect am conectat la apeduct școala și grădinița.”

Și pentru că o societate sănătoasă presupune sport și comunicare, în localitate a fost construit un mini stadion cu acoperire artificială, unde tinerii din sat joacă fotbal, volei și baschet.

Eugen Condruc, antrenor: „Acest stadion are peste 6 ani de când este dat în exploatare, este un lucru extrem de bun și benefic nu doar pentru copii, dar pentru toți locuitorii acestui sat.00:17 MUSCA 00:36 Copiii vin cu o enormă plăcere, avem susținerea deplină a directorului școlii, a primarului care sunt iubitori de sport.”

 „La secția de fotbal facem antrenament, apoi jucăm mini fotbal și îmi place foarte mult.”

„Eu vin aici și mă antrenez fiindcă în viitor îmi doresc să devin un fotbalist renumit”, au spus băieții.

Astăzi locuitorii satului beneficiază de servicii medicale de calitate. Centrul de Sănătate a trecut în casă nouă și a fost dotat cu laborator, cabinet de proceduri și imunizări, dar și farmacie.

Victor Botnari, director IMSP Fundurii Vechi: „În primul rând se face o consultație, după care vedem ce se poate de tratat la noi, ce pot face specialiștii noștri. Aceasta este baza medicinii în Moldova.”

Galina Ilco, farmacistă: „În principiu avem medicamentele cele care sunt prescrise de medic și este un avantaj pentru sat, pentru bolnavi, pentru pensionari, pentru cei care nu au cu ce se deplasa mai departe. În primul rând sunt medicamentele compensate.”

Acum, angajații centrului se bucură de condiții bune de muncă.

Maria Mihalciuc, medic: „Aici ne aflăm în clădirea nouă, ca a fost posibilă datorită Băncii Mondiale. Mulțumită ei avem condiții foarte bune. Avem încălzire, avem aparat de aer condiționat, avem computere, toate cele necesare pentru a lucra și cabinetul meu este înzestrat pentru cabinet de triaj, primim copiii până la vârstă fragedă.”

Și trotuarele pe care se deplasează astăzi localnicii sunt pavate din bani europeni.

Emilia Vieru, fost primar al satului Fundurii Vechi: „Atunci când a fost Programul „Drumuri Bune”, am construit un kilometru de drum asfaltat în centru, dar paralel cu asta am apelat la fondul de investiții de la Banca Germană, prin proiectul programul KFW. Am câștigat atunci 740 mii de lei și am construit trotuarele.”

În prezent, tot grație finanțărilor externe, este în derulare un proiect de sortare și evacuare a deșeurilor pentru aproape o mie de gospodării din sat.