Ioniță: Inflația energetică în primele 9 luni a ajuns la maxima din ultimii 10 ani

0 12

Veaceslav IONIȚĂ, expert în economie: ”Pentru a înțelege mai bine fenomenele pe piața energetică a Republicii Moldova am considerat oportun să calculez Inflația Energetică a țării, care este determinată de creșterea prețurilor pentru principalele resurse energetice: Produse petroliere, gaze naturale și energia electrică.

În primele 9 luni ale anului, Inflația energetică a fost de 12,5%, iar până la sfârșitul anului estimăm inflația la nivel de circa 16%, cea ce reprezintă valoarea maximă din ultimii 10 ani.

Cel mai mult inflația energetică a fost influențată de creșterea prețurilor la produsele petroliere cu 31,8% în primele 9 luni ale anului. Totodată prețul la energia electrică pentru consumatorii casnici s-a redus cu 8,3%, iar la gazele naturale tarifele au rămas neschimbate până în prezent.

Creșterea prețurilor la resursele energetice din acest an au loc după o scădere pronunțată din 2020 cu 10,4% și o menținere relativ stabilă în ultimii 8 ani.

În anul 2020 Inflația Energetică a scăzut datorită reducerii prețurilor la produsele petroliere cu 16,6% și scăderea tarifelor la energia electrică cu 8.9%.

Această stabilitate a prețurilor din ultimii ani a determinat scăderea poverii energetice a Moldovei, care este determinată ca Importul de Resurse energetice raportate la PIB. Astfel până în 2015 Moldova importa resurse energetice egale cu 12-15% din PIB, iar în 2020 acest indicator a ajuns la minimul istoric de doar 4,8% din PIB. În condițiile celor mai proaste evoluții, povara energetică a Moldovei riscă să ajungă la 10,4%, cea ce este de două ori mai mult decât în 2020, însă comparabil cu situația de până în 2015. Mai multe despre povara energetică vezi aici.”