Frunze de viță de vie pentru iarnă. Metode de conservare

 

Pe la noi prin zonă cel puțin, pe la începutul lunii iunie, gospodinele încep să culeagă frunze de viță de vie pentru a le pune la păstrare pentru iarnă prin diferite metode. Căci ce ar fi Crăciunul și toată perioada iernii fără o sărmăluță cu frunză de viță de vie, nu?

Sunt bune ele și sarmalele învelite în varză murată însă, nu știu cum să zic dar parcă cele învelite în frunză de viță de vie sunt ceva mai delicate, mai gustoase, mai aromate, mai elegante. Cel puțin cele care se fac prin zona noastră a Moldovei care sunt mai mici în volum decât, de exemplu cele care se fac în zona de vest a țării.

vița de vie pe iarnă

Exită nu doar una ci mai multe metode de păstrare a frunzelor de viță de vie peste iarnă. Am să vă spun mai jos doar 3 metode, cele care mi s-au părut mie mai practice și printre care se află și cea pe care o știu de la mama mea care de ani buni de zile procedează în felul acesta.

Prima metodă ar fi conservarea lor în sare/saramură, conservarea în sticle de plastic (fără sare) și o a treia metodă, cea a conservării lor prin congelare adică prin păstrarea lor la congelator. Haideți să le luăm pe rând și să vedem cum se procedează.

Cum alegem frunzele de viță de vie pentru a le păstra pe iarnă

Înainte de toate, însă, trebuie să rețineți că este bine ca frunzele pe care le strângem să fie pe cât posibil de aceeași mărime și să fie întregi, nu rupte. De asemenea trebuie să verificăm și ca acestea să nu fie bolnave adică atacate de diferiți dăunatori ai viței de vie. Frunzele trebuie să fie cât mai subțiri, cu nervuri delicate, de culoare uniformă, fără pete sau diferite larve.

Va trebui să le tăiem codițele după care le vom spăla și apoi le vom lăsa la uscat. Uneori via se stropește cu piatră vânătă așa că este recomandat să le clătiți în mai multe ape reci pentru siguranță.

Pentru conservare vom alege pe cât posibil frunze cât mai egale ca și dimensiune!

vița de vie împachetare

Conservarea cu sare

Conservarea cu sare se face prin 2 metode: cu sare simplă (neiodată) sau cu saramură.

Pentru a conserva frunzele de viță de vie cu sare pur și simplu putem folosi 2 metode.

O primă variantă ar fi să așezăm frunzele de viță de vie una peste alta în ”șir indian” ca să zic așa, presărăm sare peste ele și apoi le rulăm și le punem în diferite recipiente cum ar fi borcane, galetușe etc.

A doua variantă ar fi să le împăturim câte 2-3, le punem în borcan, presărăm sare și continuăm să formăm astfel de rânduri de frunze de viță de vie și sare până umplem borcanul.

Printre ele putem adăugam și puțin mărar. Va da un gust bun fruzelor atunci când le vom utiliza. Evident. îl veți folosi, dacă vă place gustul de mărar.

A doua metodă pe care o putem folosi este conservarea în saramură. Pentru aceasta putem fie să le punem direct în borcane așa cum sunt ele culese fie le opărim înainte pentru 20-30 de secunde în apă clocotită, până când vedem că încep să-și schimbe culoarea după care le scoatem și le punem imediat în apă rece.

Le lăsăm să se răcească, le scurgem bine după care le împăturim și le punem în borcane. Ideal ar fi ca borcanele să fi sterilizate în prealabil așa cum am explicat aici. Abia după aceea turnăm saramura peste ele o saramură adică apă fiartă cu sare.

 

Pentru saramură se folosesc 25-30 grame de sare mare neiodată (din cea pentru murături) la un litru de apă. Se pune sarea în apă și se clocotește 2-3 minute, în felul acesta formându-se saramura.

După ce am turnat saramura așa încât să cuprindă cât mai bine frunzele, închidem borcanul cu capacul și apoi îl putem pune la păstrare în cămară.

Conservarea FĂRĂ sare, în sticle de plastic

Procedeul este unul foarte simplu. Practic vom rula frunzele cât mai strâns posibil și apoi le îndesăm pur și simplu într-o sticlă de plastic foarte bine spălată și uscată. Ideea e să încercăm să punem în sticlă cât mai multe frunze așa încât să eliminăm aerul care le-ar putea oxida în timp.

De asemenea, în locul unui PET se poate folosi și un borcan de sticlă.

frunze de viță de vie la borcan cu sare

Păstrarea la congelator

Pentru a le păstra le congelator vor trebui mai întâi spălate și apoi scurse bine de apă după care:

  • le opărim pentru 30 secunde într-o saramură, le scoatem apoi și le punem în apă rece pentru 2-3 minute după care le scoatem, lăsăm la scurs și apoi le grupăm, suprapunem câte 10-12 frunze, le rulăm, le punem în pungi și le dăm la congelator.
  • le putem pune și direct așa cum sunt ele, fără a fi opărite înainte. Procedăm la fel, punându-le în pungi de plastic cam cât știm că vom găti o singură dată ca să ne fie ușor de dezghețat pe timpul iernii.