FOTO/ Najin, unul dintre ultimii doi rinoceri nordici albi rămași în viață, a ieșit din programul menit să salveze specia de la dispariție

0 213

Oamenii de știință au retras unul dintre cele două exemplare de rinocer alb nordic rămase în viață din programul de îmulțire menit să salveze specia de la dispariție, informează BBC.

Decizia de a opri recoltarea de ovule de la Najin, o femelă de 32 de ani, a fost luată în baza unei „evaluări de risc”, care a luat în calcul vârsta precum și alți factori.

Ultimele două exemplare de rinocer nordic alb în viață, Najin și fiica ei, Fatu, nu sunt capabile să ducă la termen o sarcină. Ultimul mascul al speciei a murit în 2018, însă sperma lui a fost colectată și este folosită pentru fertilizarea ovulelor.

rinoceri nordici albi

Procedura implică o echipă de veterinari care colectează ovulele prin tehnici dezvoltate în ani de cercetare. Ovulele sunt apoi trimise la un laborator din Italia pentru fertilizare, fiind folosită sperma de la doi masculi decedați. Până acum au fost creați 12 embrioni, iar cercetătorii speră să-i implanteze în mame surogat alese din populația de rinoceri sudici albi. Există peste 20.000 de exemplare de rinoceri sudici albi, majoritatea trăind în sudul Africii.

BioRescue, echipa de oameni de știință care se ocupă de programul de înmulțire, a spus că a evaluat numeroase riscuri înainte să oprească recoltarea de ovule de la Najin.

„Retragerea unui exemplar dintr-un program de conservare din grijă pentru sănătatea animalului nu este de obicei o decizie la care ne gândim prea mult….însă atunci când acel individ reprezintă 50% din populație, te gândești de mai multe ori”, au declarat veterinarii Frank Göritz și Stephen Ngulu.

Pe lângă vârsta înaintată, ecografiile au dezvăluit mai multe tumori benigne mici pe cervixul și uterul lui Najin, dar și un chist pe ovarul stâng. BioRescue a anunțat că femela va rămâne implicată program, dar în alte scopuri, precum recoltarea de mostre de țesut pentru cercetări.

Rinocerii nordici albi au fost aduși în pragul dispariției de braconieiri și distrugerea habitatului.

Najin s-a născut într-o grădină zoologică din Cehia, iar după 10 ani a fost mutată în rezervația Ol Pejeta din Kenya, unde a trăit păzită de gărzi înarmate.

rinoceri nordici albi

rinoceri nordici albi

rinoceri nordici albi

rinoceri nordici albi

rinoceri nordici albi

rinoceri nordici albi