Folosind calendarul agricol, obțineți o roadă bogată

Luna este singurul satelit natural al pământului și cel mai apropiat corp ceresc. Împreună cu fazele sale a adus mari influențe de-a lungului timpului: dezvoltarea artei, a mitologiei, dar și a calendarelor. Mulți au auzit, dar puțin cunosc despre cel de grădinărit.

Știu că ele există și calendare fizice și calendare online, ale agricultorului, sau de semănat, de plantat sau mai știu eu ce acolo, eu nu le folosesc, eu după alt calendar funcționez, calendarul lunar, cu luna. Semănăm și plantăm cu energia lunii. Când e în creștere, în descreștere. În creștere, ea favorizează creșterea plantelor deasupra pământului. Tot ce e legumă, frunzoasă, sau de exemplu legumă care produce fructe, de exemplu tomata, dovlecelul. Când ea e în descreștere, energia cumva merge în pământ. Atunci se pun toate legumele, rădăcinoasele. Cumva energia lunii, atracția lunii, favorizează ca legumele să se dezvolte mai bine în rădăcină și noi funcționăm de exemplu cu calendarul lunar, ne spune Mariana Șeremet-fondatoare Grădina Moldovei

Acest calendar reprezintă un scurt ghid care vă poate ajuta la cultivarea legumelor și la îngrijirea pomilor fructiferi. Nu este unul ”oficial”, ci mai mult în sprijin pentru micii producători și pentru pasionații de grădinărit.

Și el este disponibil online, chiar sunt unele zi cu zi, uite e zi de frunzoase și e foarte util și pentru mine, căci mai uit câteodată că am semințe de aia, de aia, de aia și acolo citesc, astăzi e lună prielnică pentru legume-frunze. Puteți semăna, sau începe răsadul de pune în seră protejat pătrunjel, mărar, rucolă, kale. Uite am uitat kale, să-mi planific să-mi fac răsad de kale. Și eventual o pot face în aceeași zi dacă reușesc, dacă nu, aștept următorul ciclu, de obicei îs vre-o 8-10 zile de la ceeași tip de legumă până la alta. Îs 4  tipuri de legume: frunzoasele, rădăcinoasele, legumele-fructe și legumele flori. Și tot ce e pom, noi curățim pomii când e zi cu lună de fructe. Cumva e mai puțin impact negativ se face prin tăierea, prin curățarea și el, pomul cumva mai bine rodește. Își pregătește mugurii de fructe mai bine, povestește Mariana Șeremet-fondatoare Grădina Moldovei

Pentru ca să vă puteți bucura din plin de mica voastră grădină și să aveți legume diversificate, proaspete și de calitate, este bine să cunoașteți perioada lor de semănat. Iar un calendar agricol vă poate fi de mare folos.