Expert: Leul moldovenesc, mai puternic

Săptămâna curentă, 11-17 Octombrie 2021, leul moldovenesc a continuat procesul de apreciere față de coșul valutar IVM-10, care include valutele principalelor parteneri comerciali ai Moldovei.

Potrivit expertului în economie, Veaceslav Ioniță, este a 3-a săptămână de apreciere semnificativă a leului. În prezent el este mai puternic cu 2,7% decât la începutul acestui an, dintre care în săptămâna curentă leul s-a apreciat cu 0,8%, iar cumulativ în 3 săptămâni cu 2,5%.

Cel mai mult în această săptămână leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+2,2%) și zlotul polonez (+1,2%). Totodată leul a cunoscut o ușoară depreciere față de rubla rusească (-0,1%).

De la începutul anului leul moldovenesc s-a apreciat cel mai mult față de lira turcească (+17,1%) și leul românesc (+6,4%). Totodată de la începutul anului leul moldovenesc s-a depreciat cel mai mult față de hrivna ucraineană (-8,6%) și rubla belarusă (-5,7%). Despre motivul acestor evoluții am scris mai mult în analiza precedentă, care poate fi accesată aici.

Aprecierea leului este determinată de mai muți factori, eu mă voi opri doar la cel legat de vânzările de valută din partea populației, care în ultimele 12 luni au înregistrat un volum record pentru Moldova de peste 4 miliarde USD, în condițiile când procurările de valută din partea populației au crescut mult mai lent. Drept consecință oferta netă de valută din partea populației în valoare anuală în luna august a crescut cu 700 mil USD, față de august 2020. De la 2 miliarde USD anul trecut la 2,7 miliarde USD în prezent. Dacă tendințele se vor menține atunci în acest an piața valutară va înregistra două recorduri absolute: vânzările de valută ale populație vor depăși recordul istoric din 2013 cu cel puțin 200-300 milioane USD, vânzările nete de valută din partea populației vor fi mai mari decât în 2013 cu cel puțin 50 mil USD și cu cel puțin 500 mil USD decât la finele lui 2020.

Banca Națională a Moldovei în aceste condiții aproape că nu intervine pe piața valutară. Intervențiile ei de 5-10 milioane USD la un volum de 4 miliarde USD vânzări din partea populației poartă un caracter pur simbolic și au rolul de a transmite semnale către piață, că BNM urmărește evoluția de pe piață și nu va admite mișcări bruște.

Această apreciere a valutei va avea un efect benefic în micșorarea ratei inflației, care în prezent cunoaște un ritm destul de ridicat. Aprecierea din ultimile 3 săptămâni, dacă se va menține până la finle anului, ne va permite să diminuăm rata inflației cu cel puțin 1,5%, cea ce este extrem de important în contextul actual. Mai ulte despre inflație vedeți aici.