De unde luăm apă pentru irigare?!

Schimbările climatice și secetele tot mai frecvente și severe pe întreg teritoriul republicii au scos în evidență necesitatea investițiilor în irigare.

În acest sens, a fost constituită o comisie parlamentară specială pentru elaborarea ”Strategiei Naționale de dezvoltare a sectorului de irigare 2030”. Din ea face parte și deputatul Vladimir Bolea, care este de părere că Moldova ar trebui ancorată și ca un mare producător agricol în sistemul regional, ca să avem piață de desfacere.

VLADIMIR BOLEA, deputat în Parlamentul Republicii Moldova: Irigarea în sine este în 2021 o componentă economică. Dacă în Uniunea Sovietică vorbeam despre irigare pe costuri foarte mici sau inexistente, astăzi vorbim despre o irigare cu costuri foarte mari.”

VASILE BUMACOV, Ministrul Agriculturii 2011-2015: Astăzi piețele sunt diferite. Ce înseamnă să nu ai irigare astăzi? Înseamnă a nu fi competitiv. Dacă nu vom avea irigare, vom distruge domeniile importante din agricultură, cu valoare înaltă.”

MIHAELA RUDENCO, prezentatoare: Noi vorbim acum despre sisteme de irigare, dar întrebarea este: avem apă suficientă pentru a dezvolta sisteme de irigare noi?”

VLADIMIR BOLEA, deputat în Parlamentul Republicii Moldova: Sigur, deci noi avem Prutul, noi avem Nistrul, sunt două artere care au anul împrejur apă, chiar dacă în perioada de vară Nistrul poate mai puțină apă are, dar el este un fluviu care are foarte multă apă. Plus la susul Republicii Moldova noi avem și ieșirea de la Dunăre. Acum noi vorbim și despre apa de ploaie, care trebuie prinsă, noi trebuie să avem lacuri construite după tehnologii cu geotextil, ca apa să nu se evapore, să nu se îmbibe în pâmânt, să fie refolosită.”

De cealaltă parte, expertul de mediu Valeriu Cazac are informații mai puțin optimiste.

VALERIU CAZAC, expert de mediu, hidrolog: În ultimii zece ani, norma care este multianuală stabilită pentru bazinul Nistrului este în valoare de 9 km și 4, dar din păcate această normă nu a fost atinsă în ultimii zece ani deloc, ba chiar am avut scurgeri, cantitatea constituind jumătate de normă. Cât privește bazinul Prutului, și acolo noi avem norma 2 km și 09, însă în ultimii zece ani nu s-a scurs niciodată această normă. În ultimii 10 ani.”

VASILE BUMACOV, Ministrul Agriculturii 2011-2015: Bun, Nistrul și Prutul, cum spune dumnealui, au mai scăzut din debit, dar acest lucru nu înseamnă că în perioada martie – aprilie nu este posibilitate de a umple râurile din țară cu apa care creează ulterior probleme și inundații, deci sunt surse îndeajuns. Evident sursele de ploaie trebuie colectate. Domnul Bolea a venit cu propunerea ca să utilizăm mai pe larg și apele reziduale.”

VIOREL GOLOVATIC, director executiv Asociația UVV RGD „Valul lui Traian”: Totuși zona de sud nu are surse de calitate pentru irigare. Este zona cea mai afectată și este și baza sau temelia viticulturii, vinificației țării. Unica sursă, probabil în afară de Prut se propunea lacul Cahul. Așa o propunere de văzut așa o sursă de alimentare, stabilă, durabilă, Dunărea.”

VLADIMIR BOLEA, deputat în Parlamentul Republicii Moldova: Irigarea este folosită în toate domeniile din agricultură ca să putem fi competitivi și să avem calitatea produsului final și să nu umblăm numai cu găleata să udăm nu știu ce.”

Pe lângă componenta economică și profiturile dorite, specialiștii atenționează importanța menținerii echilibrului ecologic.

Urmăriți emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco, care aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.