Cum și cine producea bere în urmă cu 9.000 de ani

Berea este considerată cea mai consumată băutură alcoolică din lume. Și, se pare, una dintre cele mai vechi.

Oamenii care trăiau în urmă cu aproximativ 9.000 de ani în sudul Chinei au învăţat să o producă din plante cultivate. Cel puțin asta susțin cercetătorii care au realizat un studiu pe baza descoperirilor din timpul unor excavaţii în oraşul Yiwu.

Aceștia au identificat urme de amidon, fitolit şi ciuperci în vase de ceramică.

Rămăşiţele fungice, care sugerează o abundenţă de mucegaiuri şi drojdii, s-au dovedit a fi apropiate de microorganismele utilizate în prezent la fabricarea vinului în Asia de Est și Sud-Est. Tehnicile străvechi sunt, de asemenea, similare cu metodele tradiţionale utilizate în prezent la prepararea vinului de orez.

Potrivit oamenilor de știință, la acea vreme, locuitorii din zonă abia începuseră să cultive orezul sălbatic, iar producţia de cereale era relativ redusă, ceea ce făcea ca băuturile alcoolice să fie considerate un lux.