Cum faci bani din leuștean

Englezii îi spun „vârsta iubirii”, nemții – „bagheta iubirii”, iar în credința slavă, apără fetele de ispite și le aduce ursitul. Noi îl punem în mâncare și îl cutivăm în sere. Leușteanul. Are un gust plăcut, ce dă savoare ciorbelor și altor mâncăruri, ci și numeroase proprietăți ce ajută la prevenirea și chiar vindecarea unor afecțiuni.

În serele lui Iurie Bivol, din satul Bardar, raionul Ialoveni, leușteanul este crescut în condiții bio.

„Aici avem două categorii, plantat în primăvară târziu și toamna târziu. Acel care a fost plantat în primăvara anului trecut a dat roadă toată vara până toamna târziu, iar acel plantat toamna târziu, vedem acum situația la zi.”

Leușteanul se folosește în bucătărie atât în stare proaspătă, congelat, dar și uscat, amestecat cu diferite condimente.

„Anul trecut am comercializat cam 6 luni de zile leuștean, din această plantație nou înființată. Anul acesta vom căuta careva soluții pentru a fi uscat și folosit la producătorii de condimente, dar și în stare proaspătă pe piața locală.”

Agricultorul își propune ca pe viitor să crească în sere mai multe culturi de verdețuri care sunt necesare în alimentația de zi cu zi.

„Așa o suprafață de sere, trebuie să aibă cel puțin șapte-opt culturi din această gamă de verdețuri, ca să fie competitivă pentru o rețea de magazine. Cu câteva culturi e mai greu să lucrezi și pe viitor ne propunem să lucrăm și alte specii, plante.”

Cei care doresc să investească în asemenea business, se pot aștepta la venituri frumoase. Sfatul lui Iurie Bivol este să investiți în promovare.

„Clar că este o afacere de viitor, dar trebuie să arătăm consumatorului local că noi suntem gata să acoperim o cerere pe o anumită perioadă. Este importat ca importatorii de aceste produse să ne cunoască pe noi că avem leuștean, să le propunem, și atunci va fi o conlucrare între producători, realizatori și consumatori.”

Acum un kilogram de leuștean costă în jur de 50 de lei. Iar în perioada iernii, poate ajunge și până la 300.

„Profitul la aceste culturi depinde de perioada anului, vara este mai multă masă și prețul e mai mic, iar în lunile de iarnă e mai puțin și respectiv profitul este mai mare. Această cultură este profitabilă, fiindcă nu necesită plantarea în fiecare an, o rădăcină de leuștean rodește ani în șir,” afirmă Iurie Bivol, agricultor.

Dacă aveți leuștean în grădină, adunați semințele. Lăsați-le să se usuce și măcinați-le înainte să le folosiți. Sunt foarte bune la condimentarea cărnii de porc, pui și vită sau pentru a da arome pâinii făcute acasă.