Cum a fost modernizată biblioteca din Dondușeni? / VIDEO

Au primit cărți și jucării. Grație bibliotecii „Astra” Sibiu și Muzeului Național Brukenthal, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, biblioteca „Ion Druță” din orașul Dondușeni și-a îmbogățit colecția cu 2000 de exemplare.

Scopul donației este de a dota instituția cu cărți, dar și de a promova dragostea pentru lectură, relatează NordNews.

Reprezentanții celor trei instituții spun că donația de carte vine să promoveze cultura și să încurajeze lectura în limba română.

Alexandru Constantin Chituță, manager, Muzeul Național ,,Brukenthal”, Sibiu: „O donație de carte care acoperă o întreagă paletă. De la copii, adulți, ghiduri, albume de artă, albume pentru copii. Nu facem decât să aducem o mână de ajutor fraților noștri de aici. Ne-am bucurat să vedem o instituție culturală, o bibliotecă plină de copii, copii care sunt talentați.”

Narcis Afrăsinei, director-adjunct, Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu”, Chișinău: „Intenția noastră este să refacem fondul de carte în limba română. Am aflat astăzi că, în această instituție, procentajul de carte în limba română este de 60%. Este un procentaj mai bun decât în alte localități, dar din nefericire, cele în grafie latină sunt mult mai reduse. Cred că avem undeva în jur de 10 mii de exemplare din cele 60 de mii pe care le totalizează instituția. Intenția noastră este să dublăm acest fond de carte și vrem să venim cu o carte contemporană, o carte nouă, care să fie mult mai atractivă și pentru exponenții noii generații.”

Tot grație Guvernului României, biblioteca din localitate a fost reparată și dotată cu mobilier și tehnică nouă

Oxana Caramîș, director biblioteca publică „Ion Druță”, Dondușeni;: „În anul 2022 am beneficiat de un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova „Ion Druță – Membru de Onoare al Academiei Române – File și Frunze de Dor”. S-a realizat reparația fațadei, coloanelor, a copertinei, schimbarea geamurilor la etajul doi. Totodată, am beneficiat de mobilier și echipament tehnic.”

Nicolae Ivășchescu, secretar general al DRRM: „M-am bucurat să văd acest proiect finalizat, să văd măsuțele și scaunele achiziționate, mobilierul de birouri, toate investițiile care s-au făcut, modernizarea clădirii, schimbarea de geamuri-termopan și așa mai departe. Iată că anul trecut, DRRM-ul a aprobat acest proiect și biblioteca arată altfel.”

Atât copii, cât și bibliotecarii au rămas încântați de darul primit.

Svetlana Dolghieru, specialist principal în domeniul biblioteci, patrimoniu și muzee, Dondușeni:  „Donația de carte care am primit-o astăzi de la Guvernul României este foarte importantă pentru biblioteca orășenească din Dondușeni fiindcă ducem lipsă de cărți în limba română.”

Zinaida Corcimari, învățătoare, Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, Dondușeni:  „Această donație este foarte importantă, deoarece anume din carte aflăm cele mai importante lucruri. Această donație va permite copiilor să citească cărți în limba română și să afle lucruri cât mai interesante.”

 „Îmi place să citesc, să aflu mai multe informații despre oameni, despre plante și altele”, a conchis eleva.

Anul trecut, biblioteca „Ion Druță” din Dondușeni a fost vizitată de aproape 1.500 de utilizatori activi, jumătate dintre ei fiind copii.