Creşte interesul pentru strugurii moldoveneşti

În 2021, conform analiştilor EastFruit, Republica Moldova a exportat circa 3.000 de tone de struguri de masă în Irak, fiind cel mai bun rezultat înregistrat din ultimii cinci ani. Alte 700 de tone de struguri de masă din Moldova au fost exportate pentru prima dată în Arabia Saudită.

Potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, anul acesta compania-pionier la capitolul export în Orientul Mijlociu a primit o solicitare din partea partenerilor comerciali saudiți de a furniza 40 de containere cu struguri de masă acestei țări.

În plus, un interes sporit pentru strugurii moldoveneşti se atestă din partea Qatar, Egipt și alte câteva țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Potrivit deținătorilor de podgorii care au aprovizionat până acum și care intenționează să continue aprovizionarea acestor regiuni cu struguri, planurile lor se limitează doar la capacitatea de a crește și de a pregăti o cantitate suficientă de struguri de înaltă calitate pentru export în toamna-iarna acestui an.

Practic, în marea majoritatea a cazurilor este vorba despre exportul de struguri din soiul „Moldova”. Potrivit experților, acest soi de struguri are un gust și o aromă pronunţată și este uşor transportabil. Totuşi, este puțin probabil ca acest soi să concureze direct cu strugurii fără semințe şi care sunt actuali pe piaţa mondială, pe când în unele piețe din Est sau Vest poate fi considerat drept un produs de nișă. În special, oamenii săraci şi migranții din țările spațiului post-sovietic, pot fi consideraţi potenţialii cumpărători ai acestui soi.

În viitorul apropiat, pe piața UE poate apărea concurență între furnizorii de struguri „Moldova”: strugurii acestui soi sunt cultivați cu succes, inclusiv pe plantații intensive, cum ar fi Pergola în ţări precum Macedonia, Serbia și România. În timp ce în țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord soiul „Moldova” este practic necunoscut, acesta cu siguranţă poate uşor să preia teren.