Condiții mai bune pentru o activitate mai eficientă a polițiștilor

Uneori sunt lipsiți de sărbători, intervin indiferent de oră sau condiții meteo, dar muncesc în condiții sovietice. Vorbim despre cei aproape 540 de angajați ai sectoarelor de poliție din nordul Republicii Moldova care, zi de zi, asigură pacea și securitatea. Bugetele mereu limitate îi fac să muncească în birouri nereparate și la calculatoare vechi. Din fericire, în ultimii ani, grație finanțărilor externe, unele sectoare de poliție și-au schimbat aspectul. Sediile au fost dotate cu mobilier și tehnică de birou, devenind astfel mai prietenoase și accesibile pentru cetățeni, relatează NordNews.md.

Sectorul de poliție din satul Egorovca, raionul Fălești, deservește 20 de localități, cu peste 18 mii de locuitori. Clădirea veche și dărăpănată a fost renovată din temelii grație suportului oferit de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și a Guvernului SUA. Sectorul de poliție are o suprafață de peste 270 de metri pătrați și a fost dotat cu o sală multifuncțională, în care fiecare angajat are locul său de muncă.

Eugeniu Iacobeț, Ofițer superior al Sectorului № 4, s. Egorovca, r. Fălești: ,,Locul de muncă este dotat cu calculator performant, avem acces la internet. Avem acces la toate bazele de date de care avem nevoie. Fiecare angajat dispune de un set de ustensile birotice.”

Acum, angajații au și o bucătărie nouă, unde pot lua masa în liniște.

Eugeniu Iacobeț, Ofițer superior al Sectorului № 4, s. Egorovca, r. Fălești: ,,Avem bucătărie. În bucătărie avem toate cele necesare ca în timpul mesei sau când suntem la serviciu, să putem să servim masa. Avem chiar și o microundă pentru masa caldă. Aici avem un vestiar unde ne putem păstra hainele civile. Când venim la serviciu ne schimbăm aici. Putem face și un duș. Avem toate condițiile.”

Și sectorul de poliție № 1 din municipiul Bălți a fost renovat cu suportul Uniunii Europene (UE), în cadrul strategiei de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020. Lucrările au costat aproape opt milioane de lei.

Gheorghe Drăgan, Șef adjunct al secției Securitate Publică, Bălți: ,,Eu cred că angajații care activează în acest sector de poliție, sunt foarte bucuroși de faptul că lucrează în astfel de condiții.”

Cei 13 angajați de aici activează în birouri spațioase și luminoase. Sediul este dotat cu sistem anti incendiar, vestiar, bucătărie și bloc sanitar.

,,Condițiile sunt foarte bune. Avem tot necesarul pentru a activa și aș dori ca toți colegii să activeze în așa condiții. Avem mobilier, calculatoare, totul este perfect.  Este o diferență foarte mare. Am lucrat într-un sediu în care era dezastru, dar la moment totul este bine.”

,,În comparație cu condițiile în care am activat, acum este foarte bine.  Anterior, sediul era cam dezastruos, nu erau condiții. Iarna închideai fereastra și te bătea vântul.”

,,Avem posibilitatea să facem un duș, avem vestiar unde putem să ne ducem să ne schimbăm, avem bucătăria unde putem să mâncăm”, au spus angajații.

Noul edificiu renovat oferă cetățenilor acces liber la servicii de calitate și contribuie la apropierea poliției de comunitate.

Vladimir Bînzari, Șeful Sectorului de Poliție № 1, Bălți: ,,Sectorul de poliție a fost renovat cu suportul UE.  La moment angajații sunt și mai motivați, există și o altă apreciere și din partea cetățenilor.”

Însă, nu toți polițiștii din Bălți își exercită munca în birouri confortabile. Sectorul de Poliție № 6, care numără cinci angajați, deservește tocmai patru cartiere.

Veaceaslav Șamraev, Șeful Sectorului de Poliție № 6 din Bălți: ,,Evident, condițiile în care lucrăm sunt nefavorabile. Dorim să avem condiții decente de activitate, astfel încât să efectuăm munca mai calitativ. Este umezeală și un miros specific.”

Constantin Șmac, Ofițer superior al Sectorului de Poliție № 6 din Bălți: ,,Nu sunt prea bune, dar sperăm să fie mai bine.  Mobilier uzat, tehnică uzată.  Este destul de răcoare iarna, iar vara e destul de cald.  Lipsesc sistemul de ventilare și sistemul anti incendiu.”

Aceeași situație și la Sectorului de Poliție № 2 din orașul Cupcini. Cei patru angajați de aici sunt nevoiți să lucreze la un singur calculator. Mai mult, sediul nu este sigur în caz de incendiu sau calamități naturale.

Valeria Moraru, Subofițer superior, Sectorul № 2, or. Cupcini, r. Edineț: ,,Avem nevoie de condiții mai bune, de un sediu nou cu duș, cu bucătărie, cu odaie de convorbire cu cetățenii aparte. Suntem patru angajați, care lucrăm pe rând.  Este greu, pentru că un calculator la patru persoane e cam dificil, chiar imposibil uneori.”

Polițiștii spun că sunt răbdători și speră că, în curând, se vor bucura de aceleași condiții de muncă, precum în sediile deja renovate.

Valeria Moraru, Subofițer superior, Sectorul № 2, or. Cupcini, r. Edineț: ,,Noi vom putea mai repede să gestionăm materialele cu care lucrăm. Nu vom fi nevoiți pe rând să venim, să tapăm. Unul dintre colegii noștri poate tapa mai repede, altul mai greu și timpul se va reduce, respectiv, lucrul într-un sector nou va fi mai eficient. Dacă bucătăria va fi pe loc, nu vom fi nevoiți să căutăm unde să mâncăm.”

Sectoarele de poliție din nordul țării au fost renovate și dotate în conformitate cu standardele europene, care reprezintă o prioritate pentru țările înalt dezvoltate.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Moldova: ,,Eu consider că acest lucru reprezintă o prioritate pentru valorile europene.  Aceste condiții, facilități, sunt standarde europene, standarde ale Consiliului European.  Acest lucru este esențial dacă este să vorbim despre Codul European al Drepturilor Omului. Aceste lucruri se întâmplă destul de frecvent în multe țări europene.”

În total, în nordul Republicii Moldova sunt 47 sectoare de poliție. Dintre acestea, 22 au fost incluse în programul de renovare cu suportul Uniunii Europene (UE), iar 17 au fost deja inaugurate.