Cât de profitabilă este o afacere cu pomușoare?

Pandemia de coronavirus a lovit dur și sectorul pomușoarelor.  Producătorii și-au digitalizat afacerile de nevoie și au început să vândă masiv pe online.

 

ANETA GANENCO, președinte Asociația Pomușoarele Moldovei:

Pandemia a creat niște condiții când primii producătorii de căpșune din terenuri protejate să apeleze la această sursă de marketing. Mulți au și rămas în acest spațiu, multe gospodării au spus bine, merci, noi am vândut toată roadă, nici n-am avut nevoie să apelăm la supermarketuri.

Evident, criza economică a lovit în și în rețelele de magazine. Pentru a câștiga în preț, recent, unii agenți economici au anunțat că vor organiza tendere online pentru a lucra direct cu producătorul, fără a mai apela la intermediari.

 

ANETA GANENCO:

Acest lucru este benefic în situația când producătorul face un produs ce poate rezista cel puțin 7 zile, nu-i produs pentru piața agroalimentară, unde ai adus o partidă, ai vândut-o până diseară și atât. Aici o să meargă selecția la producători care respectă tehnologiile avansate.

Ca să aveți succes într-o afacere cu mure, zmeură, aronie sau căpșune nu e nevoie să aveți plantații extinse.

IRINA POMPUȘ, producător de mure:

Pomușoarele sunt foarte binevenite la noi în țară din moment ce majoritatea avem parceluțe de pământ. E un sector, unde pe o suprafață destul de mică, pot să ai un venit, raportat la culturile cerealiere sau alte culturi de câmp, destul de simțitor.

Profiturile însă țin și de vremea de afară. Pe lângă pandemie, nici seceta de anul trecut nu a ocolit agricultorii.

 

ANETA GANENCO, președinte Asociația Pomușoarele Moldovei:

Din păcate, seceta ne-a tăiat și din calitate, și din cantitate.

IRINA POMPUȘ, producător de mure:

Noi putem spune că la soiul timpuriu am fost tăiați la 80% din potențialul plantației.

 ANETA GANENCO:

Și roada anului viitor, într-un fel, poate să fie afectată și din cauza condițiilor nefavorabile din anul trecut, asta este situația cu pomușoarele, care mult au suferit anul trecut.

În 2021, roada va veni mai târziu decât anul trecut. Oricum, căpșunele din Moldova vor fi inițial mai scumpe decât cele importate din Grecia…

ANETA GANENCO:

Această primă căpșună este pentru un consumator cu un nivel de venit un pic mai înalt. Ceilalți probabil o vor cumpăra pe aceea care va fi din terenuri deschise, când ea va apărea masiv, prețul o să înceapă să scadă.

Pe lângă vânzarea fructelor în stare proaspătă, tot mai mulți produc și gemuri, pastilată, suc sau chiar lichior. Asta, pentru a valorifica roada.

 

ANETA GANENCO:

Creați unele produse din domeniul delicatese, care costă, după indicațiile experților, cu 30% mai mult decât produsele mass-market.

Cele mai cultivate pomușoare în Republica Moldova sunt căpșunul, zmeurul, coacăzul negru. Suprafețele ocupate de culturile bacifere sunt în creștere în ultimii ani: de la 1000 de hectare înregistrate în 2010, până la 4 mii – în 2018.

În fiecare luni și miercuri, la 19:30, emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.