Care sunt plantele pe care le-am putea crește în spațiu?

0 37

Cu unii care prezic că Pământul ar putea deveni nelivrabil în viitor, planetele la îndemână relativ ușoare ar putea fi răspunsul.

 

Majoritatea planetelor nu pot susține viața, mai ales pentru că sunt mult prea fierbinți. Venus, ca exemplu, devine fierbinte până la 471 ℃ – chiar și metalele se topesc la această temperatură. Dar Marte este o altă poveste. Se crede că solul este bogat în fier, ceea ce înseamnă că legumele cu frunze verzi ar putea prospera. Și oamenii de știință cred că există câteva luni cu atmosfere în care plantele de apă ar putea crește.

 

Deci, în loc să tragem miliardarii în spațiu, ar trebui să trimitem plantele cele mai pe cale de dispariție pentru a ne asigura că sunt conservate și nu se sting.

Ce plante sunt în prezent pe cale de dispariție?

Aproape 40% din plante ar putea dispărea, potrivit raportului State of the World’s Plants and Fungi din Kew Royal Botanic Gardens din Marea Britanie. Odată cu schimbarea climei atât de rapid, pur și simplu nu sunt capabili să se adapteze suficient de repede.

 

Problema este că noi, oamenii, nu putem supraviețui dacă plantele nu pot. Acestea ne oferă medicamente, alimente, energie, materiale de construcție și aer curat. Dispariția unei singure specii de plante poate avea consecințe grave pentru un întreg ecosistem.

 

Coralii sunt una dintre puținele plante care au primit multă atenție în ultimii ani. Recifele de corali și ecosistemele lor mor pe măsură ce aceste plante delicate, cum ar fi coralul Staghorn, nu se pot recupera suficient de repede după daunele provocate de creșterea temperaturii mările Caraibe, 98% din coralii staghorn au dispărut din anii 1980.

 

Schimbările climatice și extinderea zonelor urbane reprezintă o mare amenințare pentru Vanilla Cribbiana. Bobul de vanilie este folosit în mod obișnuit pentru aromatizare, dar este folosit și pentru prepararea medicamentelor.

 

Cactusul din semaforul din Florida are un viitor întunecat similar, deoarece habitatul său stâncos este distrus. Lemnul de santal hawaian, un ingredient popular pentru parfumuri și alte produse cosmetice, scade rapid din cauza creșterii nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Și chiar și plantele care există în jur de 15 milioane de ani nu au șanse mai mari – Chicoria Hueca, o plantă care crește în Spania și Portugalia, ar putea dispărea și în curând.

 

Un nou raport al Bloom & Wild analizează care planete ar fi potrivite pentru a găzdui anumite plante.

 

Marte

Sursă Euronews Green

Se numește planeta roșie, dar acum miliarde de ani, suprafața lui Marte era acoperită de apă și, eventual, chiar de viață. Astăzi, în ciuda deșertului rece, fără multe semne de apă, oamenii de știință cred că planeta este una dintre cele mai locuibile.

 

Oamenii de știință studiază deja ce plante și legume ar putea crește pe un sol asemănător marțianului. Deoarece solul de pe Marte are dublul cantității de fier decât solul de pe planeta Pământ, legumele cu frunze verzi și microgreenul ar prospera cu ușurință acolo.

 

Microgreen

Salata verde, ceapa, varza, mazărea și usturoiul sunt plante cu întreținere redusă și ar putea crește pe solul marțian.

 

Păpădia

Păpădia nu este doar foarte robustă, dar are o valoare nutritivă ridicată, ceea ce ar fi util pentru orice viitor coloniști de pe Marte.

 

Spanac

Cu solul bogat în fier al lui Marte, spanacul ar putea crește excepțional de bine. Cartofii nu au prosperat în condiții asemănătoare lui Marte, în ciuda a ceea ce arată filmul „The Martian”. Cu toate acestea, cartofii dulci au crescut bine în experiment.

 

Europa

Sursă Euronews Green

Europa, sau Jupiter II, este cea mai mică dintre cele patru luni care orbitează Jupiter și cea de-a șasea cea mai mare lună din sistemul solar. Viața așa cum o știm nu poate exista pe Jupiter. Dar unele dintre lunile sale mai mari sunt mai potrivite.

 

Datorită oceanului său subteran, Europa ar putea fi cea mai locuibilă, potrivit oamenilor de știință. Hamei de viță de vie, copaci, arbuști și iedera otrăvitoare ar putea să supraviețuiască temperaturilor provocatoare de pe această lună.

 

Plante lemnoase

Tulpinile lor dure și robuste ar ajuta copacii și arbuștii să supraviețuiască lunilor reci și înghețate din Europa.

 

Hamei

Vița de hamei are nevoie de apă în fiecare zi, astfel încât oceanul subteran al lunii ar putea oferi condițiile ideale pentru ca această plantă să prospere.

 

Iedera otrăvitoare

Unul dintre singurele lucruri care pot ucide iedera otrăvitoare este fierberea apei – deci condițiile reci și umede de pe Europa par a fi mediul ideal pentru această plantă.

 

Titan

Sursă Euronews Green

Titan este cea mai mare lună a lui Saturn. Este singura lună cunoscută ca având o atmosferă densă și singura lună sau planetă cunoscută, alta decât Pământul, pe care s-au găsit dovezi clare ale corpurilor stabile de lichid de suprafață.

 

Este singura dintre cele 150 de luni cunoscute care are o atmosferă substanțială, deci înseamnă ploaie, nori, râuri, lacuri și mări. Acestea ar putea fi doar condițiile potrivite pentru o serie de plante de apă sau chiar orez.

 

Plante de tutun

Suprafața lui Titan este sculptată de metan și etan, pe care le are doar o altă planetă din sistemul solar, Pământul. Prin urmare, plantele de tutun ar trebui să crească și pe această lună.

 

Orez

Un alt lucru pe care Pământul și Titanul îl au în comun sunt râurile, lacurile și mările. Orezul inundat are nevoie de o lună de cel puțin 50 cm apă adâncă, astfel încât condițiile de pe Titan ar putea fi ideale pentru ca planta să prospere.

 

Sursa informației: https://www.euronews.com/green/2021/08/18/spinach-rice-and-tobacco-these-are-the-plants-we-could-grow-in-outer-space