Când și cum se va reabilita economia Moldovei?

0 121

Experții Băncii Mondiale consideră ca PIB-ul Republicii Moldova va crește cu 3,8% în 2021, cu 3,7% în 2022 și cu 3,8% în 2023.

Potrivit analiștilor, economia Moldovei va câștiga impuls datorită redresării venitului disponibil, parțial datorită remitențelor, dinamicii fiscale pozitive (creșterea salariilor și transferurilor) și politicii monetare.

Noile prognoze corespund cu cele din martie, ceea ce se explică prin “incertitudinea politică din Republica Moldova în legătură cu viitoarele alegeri.”

Și economiștii noștri au estimări similare.

 

SERGIU GAIBU, expert în economie:

Tendințele în economie într-adevăr sunt deja în creștere, de fapt în toată lumea. Media de creștere economică pe plan global se prevede a fi de peste 5 puncte procentuale. Și este natural atunci când este o bază de descreștere semnificativă. La fel și Republica Moldova, înregistrând o scădere de 7 puncte procentuale anul precedent… Pe fundalul unei clime ceva mai bune, dar și scăderea semnificativă a efectului pandemic…În aceste condiții sunt premise pentru o creștere economică, dar din păcate încă anul acesta nu vom atinge nivelul economiei de până la pandemie, deci va trebui să treacă cel puțin încă un an, după 2022 abia, la finele lui 2022, 2023 vom înregistra un nivel similar ca cel de până la pandemie.

 

Alegerile din 11 iulie vor avea și ele, fără îndoială, impact asupra dezvoltării economiei.

 

SERGIU GAIBU, expert în economie:

Mediul economic este mai curând în așteptare pentru ca să evalueze rezultatele alegerilor parlamentare și după care vor iniția investiții sau activități mai solide, dacă noile perspective politice vor permite acest lucru sau ei vor considera că aceste noi perspective politice vor asigura un mediu favorabil pentru dezvoltarea economică.

 

Potrivit noilor prognoze ale Băncii Mondiale, se preconizează ca economia globală să crească cu 5,6% în 2021, cea mai rapidă rată de redresare, după o recesiune din ultimii 80 de ani, determinată în principal de reabilitarea puternică a activității economice din mai multe țări mari.