Ca să nu plece, tinerilor le sunt create condiții în țară

340 de mii de euro vor fi investiți în reabilitarea și dotarea Colegiului Agroindustrial din Rîșcani. Lucrările au început cu plantarea a două hectare de levănțică și două de salvie, la care au participat și elevii.

IANA GALATĂ, elevă: ,Practica nu poate fi înlocuită cu teoria, astfel prin practică vom putea utiliza plantele pentru folosirea și crearea unor uleiuri, medicamente, poate chiar și produse cosmetice.

ANA LIULCEAC, elevă: ,,Cu mâinile verificăm ca lavanda să fie prinsă bine în pământ, iar dacă nu e, tapetăm deasupra ei pământ.  Trebuie să facem lucrul calitativ, ca ulterior, să fie o roadă bună.”

În prima fază a proiectului au fost livrate utilajele agricole necesare pentru plantarea, recoltarea și întreținerea plantațiilor de levănțică și salvie.

VASILE TCACIUC, lucrător: ,,Se cultivă lavanda, rădăcina ei intră în pământ, iar cu ajutorul utilajului, ulterior, ea se nivelează.  Elevii merg în urma tractorului și se asigură ca lavanda să fie sădită corect în pământ.

VALENTINA BABII, profesoară: ,,Elevii vor putea experimenta, vor putea crea ceva a lor, deci să vadă care este produsul muncii lor. Specialiștii care vor fi formați vor fi mai competenți, mai aproape de producție.

Totodată, laboratorul instituției urmează a fi dotat cu mobilier, utilaje de ultimă generație, tehnică IT și o instalație de extragere a uleiurilor eterice.

ANATOLIE VOLENTIR, director, Colegiul Agroindustrial, Râșcani: ,,Elevii vor avea posibilitatea să studieze procesul de la însămânțare, cultivare și obținerea produsului final. Sperăm că elevii vor fi mai competitivi, și mai competenți pe piața muncii din Republica Moldova. Sperăm să fie mai atractivă această specialitate, anume pentru colegiu.

Scopul proiectului este și dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale elevilor, astfel încât, pe viitor, aceștia să poată administra o afacere agricolă.

IURIE VÂRLAN, consultant comunicare, proiectul ,,Livada Moldovei”: ,,În total, în proiectul ,,LIVADA MOLDOVEI” sunt dotate 10 instituții educaționale din țara noastră. În aceste scopuri au fost repartizate 12 milioane de euro. Să fie atât de bine pregătiți încât sectorul economiei să îi poată angaja fără a-i recalifica.

Proiectul „Livada Moldovei” este implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

sursa: Nordnews.md