Agricultura 4.0 – iFarms, pasul spre creșterea profitului în agricultură

Utilizarea tehnologiilor digitale și automatizarea proceselor agricole deschid noi oportunități în agricultura modernă, ajutând fermierii să reducă costurile de producție și să-și maximizeze veniturile. Un exemplu remarcabil în acest sens este afacerea fraților VEDRAȘCO, producători de struguri, cu plantații în renumita localitate Mileştii Mici din raionul Ialoveni. Cu mult efort și dedicație, aceștia au reușit au reușit să modernizeze la 360 de grade întreaga plantație de viță-de-vie. Conform acestora, un sprijin considerabil în gestionarea gospodăriei este oferit de aplicația „iFarms”, mereu accesibilă la un click distanță.

Potrivit lui Veaceslav VEDRAȘCO, aplicația „iFarms” îi permite să gestioneze toată afacerea la un click distanță, reducând semnificativ timpul petrecut nemijlocit în livadă.

Veaceslav VEDRAȘCO, viticultor: „iFarms” este o aplicație completă pentru gospodăria ta. Prin intermediul aplicației poți gestiona activitatea companiei. Începând de la toate lucrările care se fac în câmpul tău, gestionarea tuturor dăunătorilor , gestionarea tuturor fertigărilor, irigărilor. Poți gestiona prin ea și lucrările, să le programezi, ca ulterior, să fie totul pus undeva. De câte ori stăm și ne gândim că erau timpuri înainte când ne gândeam, am stropit circa 12 zile în urmă, dar uitam data respectivă. Acum orice lucru poate fi notat, orice lucru poate fi sistematizat și programat ca să nu fi uităm de către el. Respectiv poți înțelege cât sa alocat pentru fiecare lucrare din timpul respectiv, pentru curățire, pentru stropire, pentru legare în verde, legare în uscat, nu contează. Totul poate fi notat, ca tu să înțelegi volumul de lucru pentru fiecare tip de lucrare.”

Reieșind din propria experiență, antreprenorul consideră că viitorul agriculturii este posibil doar cu ajutorul digitalizării tuturor proceselor.

Veaceslav VEDRAȘCO, viticultor: „Viitorul agriculturii digitale în Republica Moldova este în inovații. Cred că avem câteva direcții foarte importante care trebuie să le luăm în considerare.”

Pentru un randament sporit al recoltei și maximizarea veniturilor, instalarea aplicației „iFarms” este cea mai optimă soluție, sugerează expertul în digitalizare.

Înainte de a începe utilizarea unei astfel de aplicații, agricultorii trebuie să ia în calcul mai mulți factori: simplitatea în utilizare, mobilitatea sau accesibilitatea, utilitatea alertelor și recomandărilor, acestea sunt doar câteva avantaje esențiale în alegerea unei soluții digitale.

Această emisiune este realizată cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.