Soarele este gratuit

Soarele este gratuit. La asta s-au gândit ambasadorii ECO din Bălți, care țin la mediul înconjurător. Au hotărât să soluționeze problema iluminatului stradal din raza Gimnaziului nr. 14 din municipiul Bălți, prin instalarea a opt piloni, cu corpuri LED pe bază de baterii solare, relatează nordnews.md.

 „Noi ieșeam de aici în întuneric, porneam lanterna de la telefon, eram atenți să nu cădem pe aici” – Elena Gaina, Ambasadoare ECO, voluntară CRAT.

Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA”, cu suportul Uniunii Europene au implementat proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative”.

 „Am văzut că în curte există deja piloni electrici. Au funcționat cu mulți ani în urmă, fiind alimentați cu energie de la gimnaziul nr.14, dar din cauza unor probleme economice, instituția nu mai putea să țină la balanță acești piloni. Noi cu tinerii, cred că am dăruit lumină aici, în momentul în care am adus aceste panouri solare” – Nonna Mihalcean, Director executiv CIDP Anima.

În decembrie 2020, au fost montate opt instalații stradale LED în valoare de aproape 50 de mii de lei.

 „În ultimii zece ani, nu mai funcționau. Seara era prea întuneric. Aici se adună mamele cu copii pentru că este verde, frumos, însă erau nevoiți să meargă acasă mai devreme. Grație acestui proiect, locuitorilor din preajmă le va fi mult mai ușor, dar și angajaților noștri care păzesc școala” – Angela Galiuc, director gimnaziul Nr. 14.

Odată cu realizarea acestei inițiative, zona a devenit mai sigură.

 „Cred că am reușit să rezolvăm două probleme. Am creat condiții mai bune pentru locuitorii din preajmă și am contribuit la reducerea consumului de energie electrică”- Mary Eremenco, Ambasadoare ECO, voluntară CRAT.

Programul prevede creșterea gradului de conștientizare a tinerei generații din municipiul Bălți cu privire la adoptarea unei atitudini eco.

 „Acesta are un impact minim asupra naturii pentru că au fost instalate corpuri de iluminat stradal pe bază de baterii solare. Soarele este gratis, așa că am hotărât să iluminăm această zonă” – Sergiu Boghiu, Ambasador ECO, voluntar CRAT.

 „Mă bucură faptul că, după proiect, vor organiza lecții de informare în școală, unde voi putea să împărtășesc informația acumulată cu colegii mei” – Mary Eremenco, Ambasadoare ECO, voluntară CRAT.

 „În urma acestui proiect, am învățat multe lucruri noi despre eficiența energetică, despre managementul energetic, energia regenerabilă. Am continuat să transmit aceste informații altor tineri, pentru că ține de mediul înconjurător” – Daria Spînu, Ambasadoare ECO, voluntară CRAT.

Oamenii apreciază efortul tinerilor care au creat condiții mai bune pentru elevii și locuitorii din vecinătate.

 „Este foarte bine că este luminos. Copiii vin seara de la diferite cercuri, ocupații sportive, fără nicio grijă.”

 „Este foarte bine pentru oameni, pentru bătrânii care circulă mai ușor, este mai vizibil.”

Proiectul nu se oprește aici. În curând, trei clase din gimnaziu vor fi dotate cu LED-uri noi.

 „Am identificat niște economii pe liniile bugetare. În urma discuțiilor cu administrația gimnaziului nr.14, am decis să le redirecționăm pentru a instala în trei clase, corpuri de iluminat LED” – Nonna Mihalcean, Director executiv CIDP Anima.

 „Va fi nu doar frumos, dar și econom pentru gimnaziu. Avem probleme financiare. Sperăm că vom reuși”- Angela Galiuc, director gimnaziul Nr. 14.

Asociația „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” este beneficiară a Programului de Granturi Locale. Acesta a fost lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene acordat țării noastre în colaborare cu Instrumentul European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”. A fost implementat de Agenția de Cooperare, iar finanțările au vnit din partea UE. Internațională a Germaniei.