Ziua apicultorului, celebrată în centrul capitalei la Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine

În fiecare an, data de 19 august marchează dedicația și angajamentul apicultorilor din Republica Moldova, celebrând importanța lor în comunitate. Cu această ocazie, producătorii locali de miere și pomușoare din toate colțurile țării s-au reunit la Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine, chiar în inima capitalei. Evenimentul s-a desfășurat pentru prima data pe parcursul a trei zile, oferindu-le participanților o gamă largă de produse autohtone și un program cultural-artistic de neuitat.

Directorul Executiv al „Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova”, Ion Maxim, menționează că festivalul este o platformă unică pentru promovarea sectorului apicol către publicul larg și pentru valorificarea produselor realizate de apicultori pe parcursul anului.

ION MAXIM, Director Executiv ANARM: Este o ediție jubiliară, să spunem. Este o tradiție în Asociația Națională. Se organizează an de an și avem apicultori din toată țara, din toate colțurile Republicii. Nu avem careva restricții la participare.  

Parteneriatului dintre Asociația „Pomușoarele Moldovei” și „Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova” a asigurat desfășurarea evenimentului la cel mai înalt nivel. Directorul Executiv al A.O. „Asociația Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, evidențiază rolul unei astfel de colaborări în agricultura națională.

ANETA GANENCO, Director Executiv A.O. „Asociația Pomușoarele Moldovei”: Producătorii de fructe moi tot timpul sunt în colaborare cu apicultorii, tot timpul colaboraează, deoarece polenizarea este un proces foarte important pentru formarea fructelor, fie a fructelor moi, fie a mărului a gutului, a prunelor. Oricum, fără apicultori noi nu facem roada.

În cadrul târgului apicol, expozanții au ocazia să găsească parteneri de încredere pentru potențialele colaborări, stimulând piața locală să consume alimente cât mai sănătoase și naturale.

VICTORIA SOBOR, apicultor: Dorim să fim văzuți, să fim apreciați ca apicultorti. Facem o muncă foarte deosebită, îngrijim de albine și albinele și ele sunt importante pentru natură și omenire.


O participantă care se bucură de oportunitățile târgului este Irina Pescaru, deținătoare a două stupine din Ungheni. Potrivit acesteia, de la an la an, sărbătoarea și festivalul devin tot mai cunoscute în rândul populației.

IRINA PESCARU, raionul Ungheni, deținătoare a două stupine: Noi, în primul rând, ne promovăm. În al doilea rând, încercăm să ne comercializăm produsele, pentru că nu prea avem piață de desfacere, nu prea avem, unde să ne vindem produsele și, desigur, ne găsesc clienții.

Vitalie Popa, Președintele „Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova” își exprimă entuziasmul față de potențialul sectorului apicol din țară, evidențiind necesitatea promovării continue a acestuia pentru extinderea pe arena mondială.

Vitalie Popa, Președintele AEPAM: După cum ne-am pus ca scop, doi ani în urmă, ca toți exportatorii să înceapă să promoveze produsul miere din Moldova, credem că, în viitor, vom reuși cu acest brand de țară să ajungem pe niște piețe unde să avem o stabilitate.  

Dezvoltarea apiculturii autohtone este crucială, iar în această direcție, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare implementează inițiative care susțin producătorii din Moldova. Potrivit secretarei de stat Alexandra Șian, instituția pune la dispoziție diverse mecanisme de subvenționare pentru a sprijini apicultorii.

ALEXANDRA ȘIAN, secretar de Stat în cadrul MAIA: Sectorul apicol este eligibil pentru majoritatea domeniilor care sunt subvenționate de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, atât pentru dezvoltarea segmentului geentic, ale genelor familiei de albine, cât și modernizarea sectorului prin subvenționarea echipamentelor și tehnologiilor.

Oficiala a subliniat rolul esențial al apicultorilor în economia națională, subliniind importanța stimulării lor.

ALEXANDRA ȘIAN, secretar de stat în cadrul MAIA: Ministerul recunoaște și apreciază contribuția pe care o aduceți pentru dezvoltarea agriculturii, atât sectorul apicol, cât și toate conexe. Felicitări!

În contextul provocărilor climatice, Aneta Ganenco vine cu un mesaj de încurajare pentru apicultorii din fiecare regiune a Republicii Moldova.

ANETA GANENCO, Director Executiv A.O. Asociația Pomușoarele Moldovei”: Luând în vedere schimbările climaterice, vreau să le urez tuturor producătorilor ca să găsim metode de a le evita sau de a le combate sau a diminua efectele negative acestui fenomen căruia îi este supusă toaată agricultura din Republica Moldova.  

Datele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare arată că producția de miere a fost de aproximativ 5.500 de tone în anul 2023. Totodată, în Republica Moldova sunt peste 9.400 de apicultori autorizați și mai bine de 3.300 dețin formă juridică de activitate.