Viitorul agriculturii cere investiții de 2,6 trilioane de dolari pentru refacerea terenurilor
Refacerea terenurilor degradate la nivel global și stoparea deșertificării vor necesita investiții de cel puțin 2,6 trilioane de dolari până la sfârșitul acestui deceniu, potrivit unei declarații făcute de Ibrahim Thiaw, secretarul executiv al Convenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD). Această sumă este esențială pentru a face față schimbărilor climatice și cerințelor alimentare ale unei populații în creștere, transmite revista-ferma.ro.
Din suprafața globală degradată, 15 milioane de kilometri pătrați sunt deja afectate, iar această cifră crește cu un milion de kilometri pătrați anual. Angajamentele actuale ale țărilor pentru protejarea terenurilor acoperă aproximativ 900 de milioane de hectare, însă este necesar un obiectiv mai ambițios, de 1,5 miliarde de hectare, pentru a stopa efectele deșertificării.
În România, aproximativ 40 la sută din terenurile agricole sunt expuse riscului de deșertificare, cele mai afectate regiuni fiind Dobrogea, sudul Moldovei și Câmpia Română. Delta Dunării este și ea în pericol, specialiștii avertizând asupra riscului mare de deșertificare până în anul 2100.
Agricultura, responsabilă pentru 23 la sută din emisiile globale de gaze cu efect de seră și 80 la sută din defrișări, este principala cauză a degradării solurilor. Experții ONU subliniază că viitorul agriculturii depinde de alocarea unor sume mult mai mari din sectorul privat și de tranziția către practici sustenabile care să protejeze biodiversitatea și să reducă impactul climatic.
Seceta din 2024: pierderi masive pentru fermierii din Moldova
Proiecte noi pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber. Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.