Vaccinul COVID al Rusiei este 91,6% eficient, UE nu exclude un acord

Un studiu preliminar al vaccinului rusesc ”Sputnik V” împotriva COVID-19 sugerează că un regim cu două doze de vaccin oferă o eficacitate de 91,6% împotriva COVID-19 simptomatică, conform rezultatelor publicate marți (2 februarie). În același timp, Comisia Europeană a confirmat că nu exclude o înțelegere pentru vaccin.

 

Constatările preliminare, publicate în portalul ”The Lancet”, se bazează pe o analiză a datelor studiilor de la aproape 20.000 de participanți, dintre care trei sferturi au primit vaccinul și un sfert au primit un placebo.

 

S-a constatat că vaccinul a indus un anticorp și un răspuns imun celular cu date de la 342 și respectiv 44 de participanți.

 

Nu s-a considerat că evenimentele adverse grave sunt asociate cu vaccinarea și cele mai multe evenimente adverse raportate au fost ușoare, inclusiv simptome asemănătoare gripei, durere la locul injectării și slăbiciune sau energie scăzută.

 

O sub-analiză a 2.000 de adulți cu vârsta peste 60 de ani sugerează că vaccinul a fost la fel de eficient și bine tolerat în această grupă de vârstă.

 

„Analiza noastră intermediară a studiului randomizat, controlat, de fază 3 a Gam-COVID-Vac în Rusia a demonstrat eficacitate ridicată, imunogenitate și un profil de tolerabilitate bun la participanții cu vârsta de 18 ani sau mai mult”, a spus Inna V Dolzhikova, co-autor principal al studiului de la Centrul național de cercetare pentru epidemiologie și microbiologie ”Gamaleya” din Rusia.

 

Abordând criticile legate de vaccin, referitoare la „grăbirea nepotrivită, tăierea colțurilor și absența transparenței”, au declarat într-o colaborare profesorul Ian Jones de la Universitatea din Reading și profesorul Polly Roy de la Școala de igienă și medicină tropicală din Londra precum rezultatul raportat de Lancet este „clar” și „principiul științific al vaccinării este demonstrat”.

 

Aceasta înseamnă că „un alt vaccin se poate alătura acum luptei pentru a reduce incidența COVID-19”, se adaugă în declarație.

 

UE CAUTĂ SĂ „DIVERSIFICE PORTOFOLIUL DE VACCINURI”

 

Întrebat despre interesul crescut față de vaccinul rus și posibilitatea aprobării acestuia în UE, Stefan de Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru sănătatea publică și siguranța alimentelor, nu a exclus posibilitatea de a încheia un acord pentru vaccin.

 

În schimb, el a subliniat că prioritatea Comisiei este de a asigura un „portofoliu diversificat și larg”, adăugând că nu există „absolut niciun naționalism” implicat în luarea deciziei cu care companii să încheie un acord avansat de cumpărare.

 

În schimb, principala considerație este că companiile respectă criteriile stabilite în strategia UE de vaccinare.

 

PROCES ÎN DESFĂȘURARE

 

Trebuie făcută acum mai multă muncă pentru evaluarea vaccinului, inclusiv o investigație cu privire la durata completă a protecției și includerea unei diversități mai largi de participanți, având în vedere că majoritatea participanților la studiu au fost ”albi” și nu toate grupurile de risc au fost reprezentate de studiul, inclusiv adolescenți și copii, precum și femeile însărcinate.

 

Sursă de informație: https://www.euractiv.com/section/coronavirus/news/initial-trial-finds-russia-vaccine-91-6-efficient-eu-does-not-rule-out-a-deal/