Uzina metalurgică de la Rîbnița nu-și stopează activatea

Termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru „Uzina Metalurgică Moldovenească”, a fost prelungit până la 30 iunie. O decizie în acest sens a fost adoptată de către membrii Comisiei pentru Situații Excepționale.

Această decizie a fost luată în contextul în care Guvernul de la Chișinău a decis să procure energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria. Prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană a fost 59,5 de dolari americani pentru un megawatt-oră.

Centrala Termoelectrică Moldovenească primește gaze naturale rusești de la Gazprom la prețuri preferențiale, iar diferența este acumulată ca datorie istorică a companiei moldo-ruse Moldovagaz.

Cei doi agenți economici din Transnistria Uzina Metalurgică Moldovenească și Centrala Termoelectrică Moldovenească sunt principalii contribuabili la bugetul regiunii transnistrene.

Uzina asigură influxul de valută al regiunii transnistrene care ține în viața rubla transnistreană prin vânzarea de produse metalurgice finite în special pe piețele europene.