Produs nou și absolut inovator pe piața din Republica Moldova. Este vorba despre usturoiul negru

Un produs nou și absolut inovator a apărut pe piața din Republica Moldova. Este vorba despre usturoiul negru obținut prin metoda de fermentare. Acesta poate fi consumat ca un produs de sine stătător sau utilizat la prepararea bucatelor. În același timp, usturoiul negru aduce beneficii pentru sănătate. Ideea de a implementa această tehnologie în țara noastră îi aparține fostului ministrul al agriculturii și fost ambasador al Republicii Moldova în Japonia, Vasile Bumacov.

VASILE BUMACOV, administratorul companiei de producere a usturoiului negru: „Ideea mi-a venit în Japonia și în Coreea. Acolo unde a apărut prin anii 2018-2019 un produs absolut nou care se numea „superfood”. Am văzut că este usturoiul negru. M-am interesat cum el se produce, încurajat de japonezi. Eu am revenit din Japonia în 2020 și am început experimentele, să văd în condițiile Republicii Moldova. Să vedem cum se comportă usturoiul moldovenesc. Iată, după trei ani de experimente și investiții, am găsit metoda optimală de a fermenta usturoiul nostru alb în usturoi negru.”

Producerea usturoiului negru implică fermentarea usturoiului alb în condiții controlate de umiditate si căldură. Acest proces durează aproximativ trei săptămâni și nu implică adăugarea de substanțe chimice sau aditivi.

VASILE BUMACOV, administratorul companiei de producere a usturoiului negru:  „Procesul de fermentare este o tehnologie interesantă, dar de durată, fiindcă nu se poate obține mai devreme de trei săptămâni, nu poți obține produsul. Sunt diferite metode, dar am ajuns la concluzia că cea mai bună metodă este în această mașină electronică, cu control electronic în care usturoiul este fermentat la o temperatură stabilită și la umiditate stabilită.”

Potrivit lui Vasile Bumacov, produsul va putea fi găsit atât în rețele de supermarket-uri, cât și la toate târgurile din țară.

VASILE BUMACOV, administratorul companiei de producere a usturoiului negru: „Am făcut prima livrare într-o rețea de supermarket-uri, destul de mare în Republica Moldova. Vom continua să lucrăm și cu alte rețele, dar nu vom ezita să fim prezenți și în piața de produse eco și în alte piețe din Chișinău și alte localități.”

Usturoiul negru poate fi consumat în cantități de 2-3 căței zilnic la orice masă, întins simplu pe o felie de pâine cu unt, pe post de aperitiv, adăugat în salate și garnituri sau folosit ca ingredient în diverse rețete culinare de carne sau pește.