O nouă strategie privind securitatea alimentară

Noua strategie a securității alimentare este gata și a fost transmisă la Guvern spre examinare. Una dintre principalele schimbări care se propune în acest proiect se referă la stabilirea unor mecanisme de legătură între producători și companiile care prezintă diferite ramuri ale economiei.

Declarațiile au fost făcute de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Publika TV.

„Am început programe de monitorizare a rezervelor rămase. Au apărut un număr mare de alte probleme privind precizia datelor pe care le avem în statistica oficială despre toate produsele. Și nu numai produse alimentare, dar și materia primă. Cei care ne privesc cunosc că agricultorii ies şi spun că au preţuri foarte mici pentru vânzarea grâului, dar chiar în aceeași zi putem auzi că preţurile pentru pâine cresc. Deci, nu există nicio legătură pe orizontală între ramurile economice din Republica Moldova.”  Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Stabilirea unei noi strategii alimentare va duce și la asigurarea corectitudinii formării prețurilor produselor alimentare.

„Cei care cresc grâu își văd produsul doar ca o marfă care trebuie să plece la export, cei care produc pâine cumpără din altă parte grâul, fie importă făina și produc. Din acest motiv aceste lucruri nu sunt legate la ziua de astăzi. Una dintre misiunile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, este să construiască pe orizontal legături între agenții noștri economici, să adauge valoare făinii și pâinii. Să adauge valoare laptelui, cașcavalului, untului, sau a  salamului,” Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În data de 8 iunie, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și Ministerului Economiei să finalizeze în următoarele săptămâni strategia securității alimentare și planul de măsuri pentru aplicarea acesteia.