Universitatea Tehnică din Moldova va beneficia de un complex de sere moderne, precum şi de 12 loturi de teren agricol

Universitatea Tehnică din Moldova va beneficia de un complex de sere moderne, precum şi de 12 loturi de teren agricol, cu suprafaţa de 568 hectare. Serele sunt prevăzute cu 6 sisteme de creștere și sunt destinate pentru studenții, masteranzii și doctoranzii de la UTM, dar și pentru antreprenorii care vor dori să cunoască avantajele celor mai moderne tehnologii de creștere a culturilor în spații protejate.

VIOREL BOSTAN,  rectorul UTM: Astăzi când vorbim despre o agricultură performantă, această agricultură nu poate exista fără tehnologii de ultimă oră, iar Universitatea Tehnică pe de o parte și Universitatea Agrară exact oferă acest spațiu, această platformă pentru a promova tehnologii în industria și agricultura modernă. După doi ani de la acest proces de integrare cu certitudine că învățământul agricol din Republica Moldova are viitor și o să ne mândrim cu absolvenții noștri așa cum se mândrea Universitatea Agrară cu studenții săi.”

Cele 12 loturi de teren agricol au fost transmise din gestiunea Întreprinderii de stat Stațiunea Didactică Experimentală „Criuleni” în gestiunea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a asigura o bună funcționare a serelor, a fost construit un bazin pentru irigare. De asemenea, sunt instalate echipamente de colectare și filtrare a apei pluviale, sisteme automate de control al microclimatului, irigare și nutriție, precum și iluminare cu LED-uri în timpul sezonului rece

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Ceea ce vedeți astăzi în spate, în stâng nu sunt altceva decât laboratoare în care studenții vor învăța în practică cum trebuie să fie dezvoltată agricultura modernă. Și credeți-mă este o diferență foarte mare când tu înveți pe bază de desene, tablou, youtube. Sau toți anii de studiu au fost în laborator și tu înțelegi cap coadă tot procesul tehnologic de creștere a plantei. Acest lucru fac o diferență enormă.”

Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții și presupun modernizarea și dotarea a 13 instituții educaționale cu finanțări în valoare de 18 milioane euro. În prezent, în cadrul Facultăţii Științe Agricole, Silvice și ale Mediului îşi fac studiile peste opt sute de studenţi şi masteranzi, iar noile posibilităţi de studiu le va permite să însuşească cele mai relevante procedee tehnologice în practică.