Statul mai dă un leu pentru a atrage diaspora acasă

Susținere financiară nerambursabilă de până la 250 000 de lei, pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri. Asta au primit din partea statului 38 de migranți sau rude de gradul I ale acestora. Managerii companiilor au semnat deja contractele de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Suma totală a granturilor este de circa 9 000 000 lei, iar volumul investițiilor în economie va constitui circa 22 000 000 lei.

Dumitru Pîntea, director interimar ODA: „Guvernul, prin intermediul organizației noastre, vine cu un suport suplimentar pentru cei care vor să se întoarcă acasă și să lanseze o afacere.”

Reprezentanții celor 38 de companii selectate pentru finanțare sunt moldoveni care muncesc în 11 state, preponderent în Marea Britanie, Italia, Germania, Franța și România. 37 dintre companiile beneficiare de grant își desfășoară activitatea în mediul rural, fiind localizate în 19 raioane ale țării.

Oxana Otgon, specialist principal, Direcția Finanțarea Start-up, ODA: Majoritatea afacerilor sunt din agricultură – 30 de afaceri. Aici avem atât culture în sere, cât și cultura cerealelor, cultura vitivinicolă, apicultura, creșterea de păsări.”

Cele 38 de companii câștigătoare vor contribui la crearea sau menținerea a 142 locuri de muncă. Totodată, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a anunțat despre un nou program pentru moldovenii din Diaspora.

Dumitru Pîntea, director interimar ODA: „Organizația noastră, împreună cu Guvernul și Ministerul Economiei, vine cu un produs nou pentru migranți, și anume o componentă nouă în cadrul Programului «PARE» – componenta «PARE 1+2». Toți cei care ați implementat cu succes componenta «PARE 1+1», veți avea posibilitatea să veniți la o componenta «PARE 1+2», mult mai avantajoasă. Formula spune de la sine: le un leu investit de dvs, statul va veni cu 2 lei în susținerea afacerii dvs. Săptămâna trecută au fost deja lansate consultările publice cu privire la componenta «PARE 1+2», săptămânile următoare urmează să se ia decizia cu privire la adoptarea acestei componente.”

Însă, această componentă nouă a programului „PARE” presupune alte condiții și cerințe.

Olesea Frunză, șef Direcție Finanțarea Start-up, ODA: „Noua componentă de finanțare a afacerilor în baza regulii 1+2 este destinată companiilor în dezvoltare. La această component sunt eligibili doar absolvenții Programului „PARE 1+1 și cei ai componentei 2 a programului 1+1, un criteriu-cheie este implementarea cu succes a primei etape. Deci, vor putea să aplice la această component doar cei care au demonstrat că au implementat cu succes prima etapă și intenționează să-și extindă afacerea.”

În anul curent, prin intermediul Programului „PARE 1+1” au fost selectate spre finanțare 122 de companii.