„Sezonul” pepenelui roșu e deschis: de ce și cât să îl consumi?

Pepenele roșu este unul dintre cele mai apreciate fructe ale verii,  fiind o delicatesa racoritoare în zilele călduroase. Specialiștii susțin că pe lângă gustul aromat, acesta este dens în vitamine, minerale și antioxidanți. Dar care este rolul acestuia pentru sănătatea noastră?

Pepenele roșu este 92 la sută apă, ceea ce îl face ușor pentru a fi digerat, contribuind și la hidratarea organismului. Cantitatea mare de fibre stimulează activitatea tractului digestiv și are rol de hrană pentru bacteriile sănătoase ale microflorei intestinale.

Aportul adecvat de vitamine, este un alt factor care ne poate face să optăm pentru acest deliciu. Doza ridicată de vitamina C îi asigură organismului o imunitate stabilă. Efectele acestuia vor fi vizibile pe piele datorită vitaminei A și beta-carotenului. Vitamina A este un nutrient esențial producerii de sebum, care asigură luciu, culoarea sănătoasă și genereză apariția noilor țesuturi cutanate.

În plus, fructul poate deveni o soluție pentru cei ce se confruntă cu bolile cardiace, ajutând la combatrea acestora. Alimentul este o sursă bogată de potasiu, unul dintre elementele component ale fluidelor corpului ce reglează tensiunea arterială, prevenind riscul de atac de cord.

Cantitatea ridicată de antioxidanți (licopenul, beta-carotenul`, luteina, zeaxantina si criptoxantina) previne formarea radicalilor liberi și diminuează semnificativ riscul de cancer.

Cât pepene rosu trebuie să consumăm pentru a-i simți beneficiile? Experții recomandă în jur de 150-200 grame, alături de alte minim 4 fructe și 5 legume pe zi. O cantitate mai mare este admisă, dar trebuie să fim precauți să nu depășim norma de zahăr. Totodată, este important să menționăm că nici un produs nu va avea effect maxim separate, iar la baza sănătății stă o abordare holistică asupra alimentației echilibrate.