Sectorul de producere a fructelor, în scădere

Sectorul de fructe în Republica Moldova înregistrează o scădere a recoltei cu circa 30 la sută față de anii precedenți, acest fenomen fiind cauzat de condițiile meteorologice severe

„În ciuda pandemiei, noi am avut un an foarte complicat, seceta care durează aproape 2 ani de zile, înghețurile de primăvară, ploile cu grindină au afectat într-un fel însuși procesul de producere, dar acest lucru nu a fost doar pentru Republica Moldova, dar și pentru țările vecine.” a menționat IURIE FALĂ, directorul executiv Asociația „Moldova Fruct”.

Recolta de mere a fost de 430 000 tone, în scădere cu circa 200 000 față de 2019.

Potrivit specialiștilor, roada a fost afectată nu doar din punct de vedere cantitativ, ci și calitativ. În special, au avut de suferit plantațiile care nu au fost dotate cu sisteme pentru udat.  Până la 1 noiembrie, au fost exportate în jur de 39 000 de tone, fabricile de achiziție au colectat peste 160 000 de tone, iar în depozite au mai rămas în jur de 180 000 de tone.

La cireșe și caise, s-a înregistrat cea mai gravă situație, deoarece producția s-a redus cu aproximativ 9 000 de tone.

„Am avut export, dar nu în cantitatea pe care ni-am fi dorit-o, după cum știți, ne-a pedepsit și natura cu înghețurile din aprilie, dar am mers înainte și sperăm că mai departeva fi și mai bine. Anul acesta, am fost certificați la Global GAP și GRASPce ne oferă oportunitatea deja la anul de roadă să exportăm și în Uniunea Europeană, până acum ne-am bazat pe Rusia și Belarus.” a declarat, agricultoarea MARIANA PÎSLARU.

Pentru sporirea calității, cantității și anticiparea condițiilor meteo nefavorabile, specialiștii recomandă agricultorilor, să instaleze sisteme de irigare în livezi .