România, China și Turcia – principalii importatori de produse agricole în Ucraina, în 2023

România, China şi Turcia au fost anul trecut principalii importatori de produse agricole din Ucraina. Despre aceasta a anunţat Mykola Puhachov, adjunctul directorului Institutului Naţional de Economie Agrară (IAE), transmite agerpres.ro.

Pentru prima dată, România a fost pe primul loc în rândul importatorilor majori de produse agricole din Ucraina, aducând produse în valoare de circa 2,9 miliarde de dolari. Ponderea sa în exporturile de produse agricole ucrainene s-a situat la 13%.

Aceasta este urmată de China, care a importat din Ucraina produse agricole de 2,2 miliarde de dolari. Spre deosebire de 2022, volumele de importuri de produse agricole din Ucraina ale Chinei au urcat cu 18%. 

Pe locul trei a fost Turcia, care a importat din Ucraina produse agricole de 1,9 miliarde de dolari. Ponderea sa în exporturile de produse agricole ucrainene s-a situat la 9%.

Mykola Puhachov, adjunctul directorului Institutului Naţional de Economie Agrară: ,,După restricţiile impuse de Polonia la importurile de produse agricole din Ucraina, această ţară a încetat să mai fie principalul importator de produse agricole din Ucraina pe piaţa mondială, valoarea exporturilor către Polonia s-a redus cu o treime, la 1,8 miliarde de dolari.”

Printre principalii 10 importatori de produse agricole din Ucraina se află şi Spania (1,765 miliarde de dolari), Ţările de Jos (1,2 miliarde de dolari), Egipt (1,06 miliarde de dolari), Italia (1,04  miliarde de dolari), Germania (862 milioane de dolari) şi Ungaria (471 milioane de dolari). 

În 2022, Polonia, România şi Turcia au fost principalii importatori de produse agricole din Ucraina.