Rija: Pe piața din Moldova prevalează făina de import

În ultimii doi ani, Republica Moldova a înregistrat o creștere atât a importurilor cât și exporturilor de făină de grâu. Într-o analiză făcută de directorul executiv Agrocereale, Iurie Rija se menționează că prețul mediu la import în 2023, a fost de aproximativ 6,5 lei pentru un kilogram. În cazul exportul prețul unui kilogram nu a depășit cinci lei și treizeci de bani.

IURIE RIJA, director executiv „Agrocereale” : „Prețul de import la făină este mai mare ca la cea exportată. Acest lucru ar trebui să ne motiveze ca să susținem producătorii autohtoni. Capacitate noi avem, fiindcă vedem în ultimii ani o tendință de modernizare a morilor.”

În anul 2023, țara noastră a importat peste 31 de mii de tone de făină, iar cifra de export este mai mică cu aproape șapte tone.  

„Noi nu putem interzice importul la făină în țară. Au fost precedente când s-a interzis exportul, dar importul nu a fost stopat. Am convingerea că piața trebuie să aibă libertatea ca producătorii și  procesatorii  să găsească produsele de care au ei nevoie. La prețurile pe care le consideră avantajoase pentru ei și îi motivează să-și desfășoare activitatea. Acest lucru Le poate permite să-și răscumpere investițiile și să se dezvolte.”

Directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE” Iurie Rija, susține că tendințele se vor menține și în continuare. De asemenea, acesta a menționat că și în 2024 oamenii vor pune mai mult accent pe calitate.

„Vedem toți indicii că consumul la pâine scade, posibil sunt doi factori. În primul rând scade numărul populației. Iar alt motiv este că multe persoane trec la diete și renunță la carbohidrați, la produsele făinoase. Sperăm că în anul 2024, oamenii să pună accent nu numai pe cantitate, dar și pe calitate. Vedem la ziua de astăzi că diferența dintre grâul alimentar și cel furajer este de patruzeci de bani. Dacă până acum diferența nu depășea zece bănuți, vedem că anul acesta s-a schimbat tendința.”

Rija a mai menționat că făina importată vine în ambalaje mici de până la 25 de kilograme, în timp ce exporturile din Republica Moldova în mare parte sunt în vrac sau în saci mai mari de 50 de kilograme.