Recomandări de cultivare a verzei extra-timpurii și tomatelor în sere

În contextul în care consumul de legume proaspete pe întreaga perioadă a anului crește tot mai mult, cultivarea acestora în spații protejate a devenit o necesitate nu doar în perioada în care se produc, ci și în extrasezon. Fermierii care au ales să cultive legumele în sere se pot bucura de multiple avantaje. Tradițional, primele culturi de primăvară plantate în spațiile protejate sunt tomatele și varza extra-timpurie. Pentru a obține profitabilitate la cultivarea acestora, legumicultorii trebuie să țină cont de mai multe reguli de bază cum ar fi efectuarea corectă și la timp a lucrărilor de pregătire și întreținere, specifice fiecărei specii, precum și crearea unor condiții de mediu optime în microclimatul protejat. Mai multe sfaturi utile ce țin de creșterea acestor culturi au fost oferite atât de specialistul principal în legumicultură din cadrul companiei „Vadalex-Agro”, Iurie BEGAL, cât și de legumicultorul din raionul Anenii Noi, satul Speia, Serghei GONCEARUC.

Iurie BEGAL, specialist principal în legumicultură „Vadalex-Agro”: „Trebuie de căutat hibrizii calitativi și recomandați pentru prima cultură, pentru primul ciclu care să aibă o rezistență la frig și nu uităm că varza este o cultură iubitoare de lumină. De aceea majoritatea fermierilor care se ocupă de creșterea verzei trebuie să aibă numaidecât în seră, unde cresc răsadul, iluminare măcar vreo 16 ore să îi dea lumină și atunci se primește o varză calitativă și destul de bună. Atenție trebuie de atras la substrat. Trebuie să fie un substrat fracția 0,5 – 0,10. Să fie un pH 5,6, chiar 6 – pH neutru și îmbogățit cu microelemente cum sunt fosforul și potasiu.”

Unul dintre fermieri care practică cultivarea verzei extra-timpurii este legumicultorul din raionul Anenii Noi, satul Speia, Serghei GONCEARUC. Acesta deține o seră de tip bloc pe o suprafață de 0,9 hectare. Potrivit lui, cheia succesului este alegerea unui răsad de calitate superioară.

Serghei GONCEARUC, legumicultor raionul Anenii Noi, satul Speia: „Ne aflăm în partea dată, unde este crescut hibridul „Rapidion” de la compania”Seminis”, procurat de la compania „Vadalex”. Hibridul dat este un hibrid extratimpuriu  care ne dă posibilitatea să căpătăm recolte foarte timpurii. Hibridul dat pe piața, practic este cel mai timpuriu când avantaje să căpătăm recolte la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Tot depinde de ani, fiindcă avem ani mai călduroși – avem mai devreme. Sunt ani mai reci – mai târziu. Hibridul dat face o masă de un kilogram, 1,5 kilograme, culoare deschisă care este preferată pe piața locală.”

În același timp, contează nu doar alegerea răsadului potrivit, dar și crearea unor condiții numai bune de dezvoltare.  Pentru a avea o recoltă bogată de calitate superioară trebuie să fie respectată și schema de plantare recomandată de specialiști. Lucrările de fertilizare, de asemenea trebuie să fie conform tuturor standardelor recomandate. Concentrația soluției pentru fertilizare este selectată și în funcție de sursa de apă utilizată, dar și calitatea acesteia. Chiar și în spațiile protejate varza extra-timpurie riscă să fie atacată de dăunători, însă mereu pot fi găsite cele mai potrivite soluții pentru combaterea acestora.

Iurie BEGAL, specialist principal în legumicultură „Vadalex-Agro”: „Ceea ce ține de dăunători la varză avem tripsul, păduchele și buha verzei se primește. La moment, pentru varză sunt omologate insecticidul „Movento”. Este „Sivanto Prime”. Pentru buha era „Coragen”. Pentru trips și păduchi era și „Benevia”.

O altă plantă cultivată la scară largă de legumicultorii din țara noastră sunt tomatele. Deși metoda de creștere este destul de complicată, cu multă dragoste și un pic de efort se pot obține recolte bogate și la culturile de roșii. La fel ca la varză, răsadul de tomate trebuie să fie plantat conform unei scheme potrivite. Tomatele, care la fel sunt de nelipsit în serele legumicultorului, Serghei GONCEARUC. De la etapa de plantare, până în prezent, acestea deja au reușit să treacă prin câteva faze de lucrări. Pentru a deveni mai suculente, roșiile necesită multă irigare. Pentru o recoltă calitativă, irigarea trebuie să fie efectuată și cu utilizarea îngrășămintelor.

Atât consultanța necesară, cât și aprovizionarea cu întreaga gama de produse pentru cultivarea culturilor în sere o puteți găsi la compania „Vadalex-Agro”.

www.vadalex.md

Tel: 022 226 464