Recolta de mere Golden Delicious, mai mare în acest an

Sezonul vânzărilor de mere Golden Delicious  a început cu un preț destul de scăzut – 4-6 lei pentru un kilogram. La începutul lunii octombrie anul trecut, nivelul prețurilor angro la merele din acest soi era semnificativ mai mare – 6-8 lei. La baza acestei situaţii se regăsesc mai multe motive.

Într-un interviu acordat EastFruit, conducătorii întreprinderilor horticole au scos în evidenţă mai mulți factori care pun presiune asupra prețului pentru merele din acest soi. În primul rând, și poate cel mai important, vorbim despre recolta relativ mare de mere Golden Delicious din 2021 în comparație cu anul trecut. Este prea devreme încă de a discuta despre indicatori specifici, însă, judecând după rezultatele din acele livezi în care campania de recoltare a fost deja finalizată, se atestă o creștere a producţiei cu 20-30% sau chiar mai mult.

Pomicultorii susţin că dimensiunea merelor Golden Delicious în acest an este în mare parte una mare. Cu toate acestea, o mare parte din mere sunt cu defecte, formate ca urmare a modificărilor de umiditate și temperatură atmosferică. Luând în considerare acest lucru, cumpărătorii și comercianții-exportatori au continuat aceeași practică care a fost utilizată în procesul de cumpărare a merelor de vară din livadă – acceptarea a fost efectuată în principal nu din livezi, ci din diviziile de sortare și ambalare a întreprinderilor.

În același timp, prețurile pentru merele Golden Delicious de calitate medie, pentru consumul curent și stocarea pe termen scurt, sunt stabilite la un nivel comparabil cu prețul pentru merele Gala și în medie cu 1 leu mai mare decât prețurile inițiale pentru merele Idared.

Pe piața autohtonă, oferta de mere atât din soiurile cu maturare mijlocie, cât și a celor cu perioada de coacere târzie depășește în mod clar cererea.

Al doilea motiv pentru prețurile relativ mici de cumpărare ale merelor Golden Delicious, potrivit operatorilor pieței de fructe din ţară, este faptul că merele din acest soi sunt de obicei puse la depozitare pe termen lung. După cum demonstrează experiența din ultimii trei ani, o creștere semnificativă a cererii și a prețurilor pentru merele moldovenești de acest soi în Rusia începe în a doua jumătate a lunii ianuarie. Prin urmare, costurile de stocare, luând în considerare creșterea prețurilor la energie, vor fi mai ridicate.

Într-o astfel de situație, comercianții tind să cumpere doar fructe de înaltă calitate și la cel mai mic preț posibil.