Recean: De la 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu șase la sută

De la 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu șase la sută, dar nu cu 4,2 la sută, cum a anunțat anterior ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Declarația a fost făcută de prim-ministrul, Dorin Recean, în debutul ședinței de Guvern.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Am observat că există mai multe discuții și deja se ajunge la speculații în ceea ce privește creșterea pensiilor. Vreau să asigur pe toată lumea că tot bugetul pentru pensionare care a fost planificat pentru anul 2024 va ajunge la pensionari. Mă refer la acea discuție de șase procente.”

În același timp, premierul a rugat instituțiile responsabile să atragă o atenție sporită pensionarilor cu venituri mai mici. 

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Acum Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor, vă rog, ca în proces pensionarii cu pensiile mai mici să beneficieze în primul rând de aceste creșteri.”

Potrivit legii, pensiile sunt indexate în fiecare an, pe 1 aprilie, cu rata inflației înregistrată la finele anului trecut. Indexarea are loc pentru a racorda valoarea pensiilor la creșterea prețurilor.

În 2024, în Republica Moldova, peste 530 de mii de pensionari primesc pensia pentru limita de vârstă.