Reacția lui Bolea la protestul agricultorilor

În timp ce fermierii din mai multe raioane ale țării continuă protestele, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a susținut un briefing de presă în care a vorbit despre situația actuală din agricultură. Întrebat despre revendicările fermierilor, Bolea a declarat că nu a primit nicio solicitare oficială din partea acestora.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „La Ministerul Agriculturii nu a ajuns nici o solicitare din partea agricultorilor, ca să fie foarte clar. Noi suntem în așteptare ca să vedem despre ce este vorba în general. Noi v-am spus despre măsurile care au fost întreprinse, indiferent dacă este sau nu protest. Ele sunt făcute din respect pentru agricultori, reieșind din importanța lor. Toți producătorii de cereale sunt într-o situație complicată, chiar și cei care au avut roadă foarte mare.”

Potrivit ministrului, pe parcursul anilor 2020-2023, Guvernul a acordat prin intermediul AIPA aproximativ cinci miliarde le lei, din fondul de intervenție al Guvernului au fost acordate 313 milioane de lei agricultorilor aflați în dificultate de plăți. Bolea recunoaște că problemele cu care se confruntă fermierii sunt stringente și dă asigurări că autoritățile întreprind toate măsurile pentru susținerea agricultorilor în limitele posibilităților pe care le are Guvernul.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Evident că trebuie de căutat și vom căuta resurse financiare. Dar la etapa actuală, reieșind din posibilitățile pe care le are bugetul Republicii Moldova, s-a luat decizia de a merge la micro și micii producători agricoli care sunt faliți. Noi nu vorbim că ei așteaptă prețuri mai înalte sau negociază, dar vorbim despre siguranța faptului că ei vor da faliment. Din acest considerent s-a luat decizia să fim cu ajutorul țintit la cei cărora le este extrem de greu.”

Totodată, ministrul cheamă fermierii din sudul țării să-și revizuiască politicile de afaceri, deoarece în actualele condiții ei nu mai sunt profitabili. Bolea susține că în prezent, agricultorii din sudul țării care cultivă cereale pentru export nu-și mai pot acoperi nici propriile cheltuieli.