Protestele fermierilor europeni se extind. La mișcare s-au alăturat cei din Franța și Lituania

Protestele fermierilor s-au răspândit în întreaga Europă și nu par să se apropie de sfârșit.  După ce agricultorii din România, Polonia și Germania au ieșit cu mii de tractoare pe străzile principale, acum mișcările s-au extind și în rândul celor din Franța și Lituania. Astfel, capitala Vilnius a fost invadată de o mie de tractoare. Concomitent,  drumurile din 85 de departamente franceze au fost blocate.

Potrivit fermierilor francezi, aceștia vor rămâne în stradă atâta timp cât va fi necesar, până când nu vor primi din partea guvernului răspunsuri concrete la revindecările lor.

„Obiectivul nostru principal nu este de a ne bloca concetățenii, pentru a-i enerva. Scopul nostru principal este de a ne face auzite vocile și de a ne asigura că liderii noștri înțeleg că există o problemă majoră și că trebuie găsită o soluție. Nu suntem fericiți să fim aici. Avem treabă de făcut și dimineața și seara. Trebuie să găsim modalități de a sta aici pe ture. Nu vrem să dormim aici tot weekendul.”

„Suntem aici pentru a arăta un pic cum suntem sătui aici, în ferme, și în mediul rural. Încă din noiembrie și decembrie am avertizat prin răsturnarea panourilor de semnalizare rutieră, într-un mod pacifist, că există neliniște în mediul rural. Am avertizat că, dacă nu primim niciun răspuns, vom continua acțiunile. Iată, ceea ce facem astăzi.”

Între timp, fermierii lituanieni și-au intensificat protestele, aducând o mie de tractoare în centrul capitalei Vilnius. Desfășurați de-a lungul uneia dintre cele mai importante artere ale orașului, aceștia au afișat sloganuri și fotografii ale ministrului agriculturii, Kestutis Navickas.

La fel ca şi colegii lor francezi, fermierii lituanieni protestează împotriva politicii agricole comune, creșterii accizei la GPL, refacerii pășunilor permanente, extinderii rezervelor naturale și a crizei laptelui. Drept urmare la situația creată, comisarul Uniunii Europene pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a promis că Bruxelles-ul va asculta solicitările fermierilor. În același timp, protestele s-ar putea extinde și mai mult în următoarele săptămâni, Spania și Italia fiind acum pregătite să se alăture și ele mișcării.