Protejați animalele pe timp de caniculă

Protejați animalele în zilele toride! Îndemnul vine din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în contextul avertizării emise de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat cu privire la menținerea codului galben de caniculă teritoriul țării.

În acest sens, instituția solicită deținătorii de animale să fie prudenți și să ia măsuri rezonabile de protecție a vietăților, oferindu-le furajare și hidratare corespunzătoare în timp util.

Potrivit ANSA, proprietarii de animale trebuie să verifice starea animalelor domestice la intervale regulate și să întreprindă măsurile necesare, pentru a evita riscurile la care pot fi supuse vietățile.

”Necesitatea asigurării cu apă potabilă a animalelor, este alimentată suplimentar de avertizarea meteorologică, cu privire la temperaturi ale aerului ce vor depăși cotele de +33°C. Cele mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă sunt cele care protejează animalele de razele directe ale soarelui și permit vântului să le răcorească. Aceste criterii sunt extrem de importante, deoarece atunci când se optează pentru tipul și locația adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spațiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost.”, recomandă ANSA.

În același timp, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează că este important, ca fiecare animal, să aibă suficient spațiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului.

Uneori, poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creșterea spațiului alocat per cap de animal cu minimum 10 la sută.