Proiectele IFAD în Republica Moldova: Investiții de circa 264 milioane de dolari și peste 20 de mii de locuri de muncă create

Republica Moldova este una din primele țări din spațiul post-sovietic care a aderat în anul 1996 la Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD). Pe 25 septembrie, 2020, prin Hotărâre de Guvern a fost creată Unitatea Consolidata de Implementare a Programelor IFAD în Republica Moldova (UCIP IFAD).

Din anul 2000 și până în prezent, Republica Moldova a semnat opt acorduri de finanțare cu IFAD, implementând programe de dezvoltare rurală și agricolă esențiale pentru susținerea agriculturii și economiei locale, fiind un suport considerabil al celor mai vulnerabile pături sociale din zonele rurale.

Pe parcursul celor 24 ani de activitate, IFAD a investit în sectorul agricol al Republicii Moldova circa 143,5 milioane dolari, inclusiv 23,5 milioane dolari sub formă de granturi nerambursabile. Structura programelor IFAD, multitudinea aspectelor vizate, modalitatea de implementare și aprecierea din partea beneficiarilor au atras și interesul altor donatori. Astfel, în această perioadă, efortul IFAD-ului în Republica Moldova a fost suplinit cu surse financiare de la: Guvernul Republicii Moldova, Instituțiile Financiare Partenere, Fondul internațional pentru asistență externă a Guvernului Danemarcii (DANIDA), Fondul Global de Mediu (GEF), Programul de adaptare pentru micii antreprenori agricoli (ASAP) și Fondul de Adaptare (AF).

Suma totală a proiectelor implementate constituie circa 264 milioane dolari. Astfel, peste 200 mii persoane din localitățile rurale de pe întreg teritoriul țării au beneficiat de suport financiar și asistență tehnică. Un rol separat în activitatea IFAD este atribuit susținerii tinerilor și femeilor din zonele rurale, care constituie circa 35 la sută din numărul total. Acțiunile susținute de către IFAD au generat peste 20.000 de locuri de muncă în mediul rural și au contribuit atât la prosperitatea micilor producători agricoli, cât și minimalizarea efectului migrației.

 IURIE UȘURELU, directorul UCIP IFAD

„IFAD a sprijinit activ micii producători agricoli, oferindu-le acces la finanțare sub formă de credite și împrumuturi. Circa 6.000 de producători mici din zonele rurale au beneficiat de suport financiar în sumă de peste 120 milioane dolari. În plus, circa 750 de granturi au fost oferite micilor producători pentru a spori reziliența la schimbările climaterice și a reduce efectul șocurilor piețelor de desfacere. Prin intermediul acestor fonduri au fost susținute dezvoltarea infrastructurii post-recoltare, sortarea și procesarea produselor agricole, achiziționarea panourilor fotovoltaice, sprijinirea agroturismului și susținerea implementării tehnologiilor inovaționale și de mediu. Dintre acestea, 64 de granturi au fost oferite pentru înființarea/reabilitarea fâșiilor forestiere de protecție pe o suprafață de circa 700 ha”.

Totodată, printre realizările notabile se numără construirea sau reabilitarea a 147 proiecte de infrastructură rurală, dintre care:

  • construcția și reabilitarea a 79 de segmente de drumuri, însumând aproximativ 90 km;
  • implementarea a 44 de sisteme de irigații pe o suprafață totală de 9.000 ha;
  • crearea și modernizarea a 16 rețele de alimentare cu apă potabilă pe o lungime de 58 km;
  • dezvoltarea a 5 piețe agricole și 3 sisteme de alimentare cu gaz.

Un element esențial al programelor IFAD îl constituie componenta educație, transferul de cunoștințe și ghidarea multidimensională a micilor producători. Astfel, circa 6.000 de producători agricoli au fost instruiți în aplicarea tehnologiilor agricole și practicilor de management, inclusiv, tehnologii inovatoare, reziliență climatică și practici durabile de agricultură, management financiar și economic, practici agrosilvice și de mediu și gestionarea resurselor de sol.

Pentru o mai bună asimilare a cunoștințelor agro-tehnologice și aplicarea acestora în practică au fost create 11 școli de câmp, unde micii fermieri au avut posibilitatea de a vedea rezultatele aplicării tehnologiilor conservative de lucrare a solului, principiile aplicării sistemelor de irigare, precum și de creștere culturilor horticole.

Totodată, pe parcursul anilor, UCIP IFAD a susținut cercetarea și educația în domeniul agricol, fiind editate zeci de lucrări științifico-practice, ce au fost donate instituțiilor de învățământ mediu și superior cu profil agricol. De asemenea, 133 de primării au primit suport pentru elaborarea planurilor de dezvoltare locală, ce le-au permis atragerea altor fonduri dedicate Administrațiilor Publice Locale (APL).

La ora actuală, UCIP IFAD implementează Proiectul „Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale” (IFAD VIII), ce susține populația vulnerabilă din mediul rural, în special tinerii, femeile și micii fermieri, prin creșterea capacității de producție, rezilienței la riscuri economice, de mediu și climatice și facilitarea accesului la piețe.

Sloganul UCIP IFAD, “Dezvoltă o afacere la tine acasă”, este apreciat și recunoscut de beneficiari și reflectă dedicația și aportul programelor IFAD în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.