Proiectarea livezilor superintensive. Tendințe și sfaturi

În prezent tot mai mulți agricultori din țara noastră defrișează plantațiile clasice pentru a înființa livezi superintensive, proiectate conform tuturor standardelor internaționale. Declarația a fost făcută de fondatorului unei companii de proiectare a plantațiilor multinanuale, Eugeniu Gudumac, în cadrul podcastului Agricultura 4.0 de la postul nostru de televiziune. De asemenea, expertul a povestit care sunt etapele de proiectare a unei plantații multianuale.

EUGENIU GUDUMAC, fondatorul companiei de proiectare a plantațiilor multianuale:  „Foarte mulți dintre producători care au încă livezi clasice și nu au superintensive se ocupă cu defrișarea parțială a lor, deoarece soiurile nu corespund cerințelor pieței. Asta este un lucru destul de important și atunci el nu poate comercializa un preț, un soi sau un kilogram de măr la un preț mai înalt.”

Potrivit lui Eugeniu Gudumac, proiectarea unei plantații include mai multe etape. La cea dintâi echipa de specialiști se deplasează în teren pentru lucrări de evaluare. Cu ajutorul tehnologiei GPS se iau coordonatele terenului dat pentru a crea o hartă digitală. De asemenea, aceasta include analiza solului, amplasarea terenului și adâncimea apelor freatice.

EUGENIU GUDUMAC, fondatorul companiei de proiectare a plantațiilor multianuale:  „După ce s-a ales că mergem, de exemplu, pentru livada superintensivă, noi o proiectăm, aflăm automat cantitatea de material săditor care ne trebuie, dacă ne trebuie un soi special, atunci este corect ca proiectarea să se facă doi ani de zile înainte de a planta livada.” 

Ulterior, după finalizarea tuturor lucrărilor în teren, datele colectate se importă într-un soft de proiectare. Apoi după finalizarea lucrărilor în format digital, acesta este transpus în teren.

 EUGENIU GUDUMAC, fondatorul companiei de proiectare a plantațiilor multianuale:  „Mai departe, aspectele pentru planificare, este schițarea plantației, sistemului de suport și sistemului antigrindină, în funcție de necesitate și irigarea ulterior.”

Potrivit specialiștilor, utilizarea GPS-ul în proiectarea plantațiilor multianuale asigură precizie sporită la determinarea locului de plantare, instalarea sistemului de susținere și altele. Totodată, acesta prevede operativitate, calitate și forță de muncă redusă, iar o proiectare corectă în faza iniţială garantează o plantaţie multianuală profitabilă.