Progres în sectorul zootehnic: Numărul bovinelor a crescut semnificativ

Sectorul zootehnic din Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, în special datorită plăților directe pe cap de animal, implementate începând cu 2021. Potrivit Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), numărul bovinelor din fermele moldovenești a crescut cu 40 la sută, de la 13 mii în 2021 la peste 19 mii în 2024. Această creștere se datorează în mare parte subvențiilor directe acordate fermierilor pentru fiecare cap de animal, măsură implementată de Guvern pentru a stimula producția internă de lapte și carne.

Potrivit Dianei Coșalâc, ponderea subvențiilor alocate sectorului zootehnic a crescut semnificativ, de la 15 la sută în 2021 la 23 la sută în 2022.

DIANA COȘALÂC, director-adjunct a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură:

„Am observat, din datele gestionate de AIPA, o creștere de 40 la sută a numărului de capete de bovine întreținute în exploatațiile zootehnice care au primit subvenții și numărul acesta a crescut de la 175 în anul 2021 până la 191 în anul 2024. Ca număr de animale, bovinele în anul 2021 erau 13 mii de bovine, iar în anul 2024 fermierii au declarat peste 19 mii de animale, fiind vorba de vaci de lapte mulgătoare aflate în exploatații. ”

De asemenea, Eugen Voinițchi, președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova, a subliniat importanța subvențiilor și pentru sectorul avicol

EUGEN VOINIȚCHI, președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova

În ultimii ani, politica Ministerului Agriculturii a dat rezultate, reieșind din faptul că s-a mărit plafonul de subvenționare până la 10 milioane de lei, un aspect foarte important. Dacă vrem să modernizăm o hală pentru găini ouătoare, suma depășește peste 20 de milioane de lei, deci putem să beneficiem de 50 la sută, respectiv 10 milioane.

În sectorul avicol, Moldova marchează un succes notabil prin aprobarea primului producător local care a exporta ouă în Uniunea Europeană. Deși industria avicolă nu beneficiază încă de subvenții directe pe cap de animal, sunt în derulare măsuri de sprijin, inclusiv pentru modernizarea fermelor și investițiile în material genetic, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a producției locale de pui.