Programul „373” se extinde și aduce noi beneficii

Întreprinzătorii din Republica Moldova vor putea accesa mai ușor resurse financiare pentru dezvoltarea afacerilor, în cadrul Programului de stimulare a investițiilor „373”. Guvernul a aprobat modificările care vor spori numărul beneficiarilor și investițiilor eligibile și va simplifica procedurile de creditare.

„În acest proiect propunem o relaxare semnificativă pe câteva domenii a programului 373, care s-a demonstrat a fi un succes semnificativ. Până astăzi, prin programul 373 am reușit să mobilizăm 1,5 miliarde de lei în investiții. Peste 360 de investiții au fost efectuate, dar este loc de mult mai mult, pentru că economia noastră are nevoie de investiții mult mai mari”, a declarat Dumitru Alaiba, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Astfel, Programul „373” va fi extins pentru un grup mai larg de beneficiari. Acesta va fi accesibil și pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul comerțului (cu excepția celor care comercializează băuturi alcoolice și tutun), dar și pentru cei din domeniul întreținerii și reparației autovehiculelor și motocicletelor.

O altă îmbunătățire se referă la majorarea sumei maxime ce poate fi acordată unui singur beneficiar, de la 15 la 40 de milioane de lei. De asemenea, va fi permisă finanțarea achiziției de materie primă și materiale necesare în producție sau prestare de servicii, în limita de 30% din valoarea proiectului investițional.

„Dincolo de subsidierea dobânzilor, se adaugă componente noi, ce țin și de garantarea creditelor, ceea ce este important pentru întreprinderile mici și mijlocii. Vom stimula creșterea investițiilor, crearea noilor locuri de muncă, va spori valoarea adăugată și, corespunzător, vom avea salarii mai mari pentru angajați”, a declarat Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova.

Astfel, plafonul maxim de garantare a fost mărit de la 40% la 80% din valoarea creditului pentru garanțiile oferite și au fost simplificate procedurile bancare de acordare a creditelor.