Producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui, în ședință

Producătorii și procesatorii de semințe de floarea soarelui au participat la o nouă rundă de discuții, care a avut loc în format online la ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Reprezentanții celei mai mari fabricii de procesare a ulei din țara noastră au confirmat că au fost achitate toate datoriile către agricultori, conform angajamentelor contractuale.

Agenda discuțiilor a continuat despre procedura de acordare a licențelor de import pentru semințele de floarea soarelui  în situațiile justificate de absența materiei prime autohtone. Amintim că, CSE a dispus prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale, impunând condiția ca acestea să fie utilizate exclusiv pentru procesare, interzicând reexportul.

Ministrul Bolea, a explicat că permisiunile de import se vor oferi în baza cererilor antreprenorilor, în fiecare lună, până la începutul noii recolte. Toate informațiile despre licențele acordate, inclusiv cantitățile importate, vor fi publicate pe site-ul ministerului. Totodată, pentru a asigura că interesele agricultorilor sunt reprezentate, din componența comisiei responsabile de luarea acestor decizii fac parte și membrii asociațiilor de profil.

Amintim că la sfârșitul lunii martie, cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova şi-a sistat activitatea. Motivul invocat de administraţia fabricii este situaţia de pe piaţa locală de seminţe de floarea soarelui, dar şi cea de pe piaţa globală a uleiului. Astfel, compania nu reuşeşte să procure cantităţi suficiente de seminţe de floarea soarelui de pe piaţa locală şi nici nu poate importa, pentru că mecanismul de licenţiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu funcţionează.