Primăvara începe cu lucrări în stupine

Primăvara începe cu o vreme ce se încălzește treptat, dar care deseori este foarte schimbătoare. Iată de ce, apicultorii trebuie să acorde o atenție sporită lucrărilor din luna martie, perioada tratamentelor și a zborului de curățare a albinelor.

Condiţiile climaterice fac posibilă apariţia primelor flori, în special polenifere, ceea ce contribuie la o bună stimulare a dezvoltării familiilor de insecte.

În această lună, sunt puternice cele care au 7-8 intervale între ramele din stup ocupate de albină, cele cu putere medie – 5-6 intervale, iar cele de putere mică – 3-4 spaţii. Astfel, consumul de miere creşte la circa 2,5 kg.

În martie, stuparii trebuie să stimuleze şi să supravegheze zborurile generale de curăţare. Cele intense sunt efectuate numai de roiurile sănătoase. Familiile care au polen în abundență în coşuleţe şi vin la urdiniş denotă că în cuib există mult puiet.

Revizia de primăvară se face în zilele cu peste 13ºC. Atunci, se verifică prezenţa mătcii şi starea generală a familiilor, se execută o serie de lucrări pentru o bună dezvoltare a acestora. Printre ele,  curăţarea fundurilor de stup, completarea rezervelor de hrană cu 6-8 kg per familie, uscarea materialelor izolatoare, strâmtorarea cuiburilor pentru menţinerea căldurii.

Un control mai amănunţit se va face numai dacă temperatura atinge 20ºC şi nu bate vântul. Se apreciază cantitatea de puiet, hrană şi modul de repartizare, se constată prezenţa şi calitatea mătcii, se strânge cuibul la ramele cu hrană. Insectele nu trebuie sa rămână descoperite mai mult de zece minute.

Fiind necesare 40 de zile pentru a obţine primele albine culegătoare, în scopul intensificării creşterii de puiet se face stimularea cu sirop de zahăr imediat ce timpul se încălzeşte.

El se administrează la început în porţii de 0,15 – 0,25 de litri, în funcţie de puterea albinelor şi odată cu creșterea valorilor termice, se va ajunge la 0,3 – 0,5 litri, la intervale de 4-7 zile. Pentru combaterea nosemozei, soluția poate fi preparată cu Protofil –17ml la un litru.

De asemenea, pot fi administrate turtele proteice cu aproximativ 10-20 la sută de polen din propria stupină, mai ales, începând cu a doua jumătate a lunii martie, când zborul de curăţare nu mai poate fi afectat din pricina timpului nefavorabil.

Pentru mai multe detalii, accesați site-ul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova – anarm.md.