Prețurile la cartofii noi autohtoni încă se mențin ridicate

Prima roadă a cartofilor noi din acest an este comercializată pe piața internă deja de câteva săptămâni. Prețurile de vânzare angro în această perioadă au scăzut de la 23 lei la 20 lei per kg. În schimb, prețurile de vânzare cu amănuntul în primele zece zile ale lunii mai au scăzut de la 35-40 lei la 22-25 lei per kg și au rămas practic neschimbate pentru a treia săptămână deja.

Potrivit platformei „EastFruit”, prețurile pentru cartofii timpurii în luna mai 2022 au înregistrat cea mai mare valoare din ultimii cinci ani. Mai mult, spre deosebire de situația din anii precedenți, în anul curent, scăderea prețurilor angro în luna mai nu a avut loc brusc.

Totodată, unii operatori ai pieței de fructe și legume din ţară susţin că, în ciuda vremii relativ favorabile, în special pentru plantațiile de cartofi care sunt irigate, scăderea prețurilor la cartofii noi în iunie nu va fi una rapidă şi va începe peste cel puțin o săptămână-două.

Pe rafturile din supermarketuri pot fi găsiţi preponderent cartofi noi  importați din Macedonia, Grecia şi Turcia. Prețurile aici nu diferă cu mult de cele din piaţă, deși anul trecut prețurile din supermarketuri au fost cu mult mai mici.