Plantarea ghindei recomandată în perioada rece a anului

La temperaturile cu minus, se plantează și stejarii, mai cu seamă, se realizează lucrări de însămânțare a terenurilor lipsă.

Cultivarea unui stejar dintr-o ghindă mică necesită mult timp și răbdare, dar rezultatele se merită. Colectarea fructelor se face toamna devreme, înainte ca acestea să cadă din copac. Se aleg acelea care nu au viermi, găuri și ciuperci.

”În această perioadă este recomandată plantarea foioaselor. În acest sens, silvicultorii realizează lucrări de însămânțare a stejarului prin plantarea ghindei. Lucru care se face manual și destul de anevoios, spune Sergiu Chihai, inginer șef silvicultură Strășeni.

Pădurea este un organism viu ce necesită prezența permanentă a omului. Plantarea nu este prima și nici ultima etapă. Foioasele au o dezvoltare lentă, iar după 3 ani de la încolțire, tulpinile arborilor și arbuștilor dimprejur trebuie tăiate pentru ca stejarul să crească în continuare.

”Ne aflăm într-un sector unde avem un arboret cu vârsta trecută de 100 de ani, care deja nu fructifică, sau au fructificat foarte puțin. Un arboret unde ponderea speciilor de bază este între 1 și 3 unități, iar tendința noastră, a silvicultorilor este să asigurăm regenerarea, sau să ocupăm tipul de stațiune cu specia de bază care este stejarul”, adaugă specialistul.

Lucrările de încorporare în sol a ghindei au fost realizate în ocolul silvic Căpriana. Regenerarea naturală fără puiet, cu sămânța de stejar, conferă pădurii o dezvoltare sănătoasă și vigoare.

În cadrul întreprinderii sunt 493 ha suprafețe parcurse cu lucrări de încorporare a ghindei.

Muncile silvice se realizează cu ajutorul muncitorilor sezonieri. Au fost însă și solicitări din partea unor tineri voluntari care sunt interesați în menținerea vieții pădurii.