Pentru prima dată în istoria țării, datoria de stat internă a scăzut

În acest an avem un fenomen fără precedent în istoria țării, când datoria de stat internă înregistrează o scădere semnificativă de 1,2 miliarde lei pe parcursul a doar 4 luni din an. Despre aceasta scrie expertul în economie, Veaceslav Ioniță care mai spune că, în toată istoria Moldovei noi am asistat la o creștere constantă a datoriei interne.

Veaceslav Ioniță, expert în economie: ”Motivul de bază este creșterea puternică a costului banilor, care s-au scumpit de 2,5 ori față de perioada similară a anului trecut. Dacă anul trecut în această perioadă Guvernul a plătit în mediu pentru banii împrumutați 4,98%, atunci în acest an dobânda medie ponderată a ajuns la 12,55%. Dobânda pentru Valorile mobiliare de stat în prezent a atins maxima din ultimii 6 ani, fapt ce descurajează Guvernul să se împrumute pe piața internă”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, unica soluție reală pe termen scurt sunt împrumuturile externe, care întârzie să vină. Conform datelor disponibile pentru primele 3 luni, Guvernul a reușit să contracteze doar 2,2 miliarde lei din surse externe. Din această sumă doar un miliard de lei a mers la acoperirea deficitului bugetar, restul au fost direcționați spre plata împrumuturilor interne. Plus la asta, cele 94 milioane lei veniți în primele 3 luni ale anului, o sumă prea mică față de necesitările bugetului pentru 2022.

În acest an, Moldova are aprobat un deficit bugetar de 19,4 miliarde lei, iar în primele 3 luni ale anului au fost atrase doar 6% din suma necesară. Lipsa resurselor financiare impune guvernul să amâne proiectele investiționale, prioritate fiind cheltuielile de ordin sociale, în special plata pensiilor și salariilor.

Fără o finanțare externă puternică, Moldova riscă și-n acest an să continue tradiția proastă din 2015 și până în prezent de neexecutare în fiecare an cu 3,5-4,5 miliarde lei a bugetului de stat. Neexecutare din contul reducerii investițiilor.