Pensia ar putea fi indexată de la 1 martie

Pensia va fi indexată în acest an din data de 1 martie, nu de la 1 aprilie, anunță Lilian Carp. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a Patra, de la N4.

Proiectul prevede dreptul de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung, pentru persoanele care au stagiul contributiv de cotizare mai mare, cu cinci ani pentru bărbați și trei ani pentru femei, decât cel prevăzut în lege.

Lilian Carp, deputat: „Totodată, venim cu creșterea pensiilor care au avut loc. O să avem și indexarea pensiilor nu cu data de 1 aprilie, cum este de regulă, dar de la 1 martie, în funcție de cât de mare va fi inflația. Asta va fi de la 1 martie. Noi discutăm despre acest lucru și va fi o decizie în aceste zile. Acest guvern face un efort enorm pentru a compensa cel puțin o parte din cheltuielile pe care le au păturile sociale”.

Proiectul de lege mai prevede ca, începând cu 1 ianuarie, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare – de 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie, 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie, 2024.