Olăritul, de la pasiune, la o activitate profitabilă

În aceste vremuri, când tot mai mulți renunță la vesela nesănătoasă și optează pentru vasele din lut, olăritul este, pentru meșterii pricepuți, o activitate profitabilă.

În atelierul pe care frații Lilian și Ruslan Scutelnic l-au construit în curtea unei case de la țară poate fi admirată o impresionantă galerie cu obiecte din lut.

Lilian Scutelnic, meșter popular: „La roata olarului fac farfurii. La momentul de față, lucrul meu constă mai mult în farfurii decorative, dar eu le combin. Dacă lucrez câteva zile cu farfurii și un pic obosesc, trec să fac ulcioare, apoi căni. După ce mă plictisesc să lucrez la roata olarului, modelez, fac sfeșnice, figurine, totul.”

Deși, la prima vedere, pare simplu, odată ce te așezi la roata olarului, îți dai seama că nu este chiar așa.

„Așa la o privire dintr-o parte s-ar părea că este foarte simplu, foarte ușor. Dar este un pic complicat. Toți care vin la noi în ospeție și văd, primul lucru pe care îl spun este că vor să se așeze la roata olarului și să olărim singuri. Iar peste câteva minute deja zic nu, asta nu e al meu, îmi părea că mă voi relaxa dar mai mult m-am enervat.”

Pe lângă venitul pe care-l câștigă din această ocupație, frații Scutelnic transmit generațiilor care vin o mică parte din ceea ce constituie tezaurul nostru național.

Ruslan Scutelnic, meșter popular: „Prețul farfuriilor e 250 de lei. Iată de exemplu așa un ulcior frumos, de 2,5 litri e 300 de lei. Gol fără vin , da? Sigur că da, câteodată vinul poate fi mai scump ca ulciorul și invers, totul depinde de om. Sigur că avem lucrări și mai ieftine, păhărele, clopoței.”

Pentru cei care se gândesc să îmbrățișeze meseria de olar, frații Scutelnic vin cu câteva sfaturi.

Lilian Scutelnic, meșter popular: „Dacă omului îi place, chiar și acea lucrare care nu i-a reușit, dar lui îi place, în așa caz putem spune cu siguranță că va avea succes în acest domeniu. Dar sunt care eu vreau, și cu cuvântul eu vreau tot timpul trăiește dar nimic nu face. Trebuie multă răbdare.”

Descoperim oameni și aflăm povești de viață, din emisiunea „NĂSCUT ÎN MOLDOVA”, cu Viorel Furculiţă, în fiecare duminică, ora 15.00, la AGRO TV, și live pe pagina de Facebook AGRO TV Moldova.