Nu toți exportatorii de mere se pot reorienta spre alte piețe

Din cauza războiului din Ucraina, exportarea merelor moldovenești devine, pe zi ce trece, o problemă tot mai acută. În prezent, în frigiderele din țară sunt depozitate peste 100 000 de tone.

În ciuda dificultăților de logistică, exportul merelor spre Rusia continuă, doar că într-o cantitate extrem de mică. De la începutul lunii martie și până pe 4 aprilie au fost exportate aproape 17 000 tone de mere în diferite state, inclusiv, Federația Rusă, a declarat în cadrul unei dezbateri publice secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban.

Vasile Șarban, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Pentru luna martie și până pe 4 aprilie au fost exportate în jur de 10 000 de tone în Federația Rusă, ceea ce este mult, față de ceea ce ne gândeam noi și agenții economici, deoarece este un lucru absolut riscant față de traseu și față de valuta în care se achită și dacă se achită. Probabil, vor apărea pe viitor situații când merele livrate nu vor fi achitate, sau achitarea acestora va fi în ruble rusești și nu se știe cum va fi mai departe cu valuta respectivă.”

Potrivit experților care au participat la dezbatere, nu toți exportatorii se pot reorienta acum spre piețe alternative, deoarece nu toate merele din frigidere respectă cerințele impuse de alte state decât Federația Rusă.

O situație complicată în privința exportului de mere spre Federația Rusă s-a întâmplat și în 2004, și în 2014.

Igor Boțan, expert permanent al proiectului: „În 2005-2006, cauza a fost blocarea Transnistriei. Federația Rusă a găsit un pretext. În 2013-2014 Federația Rusă a găsit un alt pretext: integrarea Europeană a Republicii Moldova, pentru a ne pedepsi și a ne bloca. Iar în prezent este cu totul altă situație, Federația Rusă a invadat Ucraina și noi vedem că din păcate această piață pentru Republica Moldova este marcată de pericole periodice.”

Potrivit lui Șarban, de la începutul războiului din Ucraina, aproape 500 de tiruri de mere au fost livrare către Federația Rusă, prin statele din Uniunea Europeană. Experții în economie spun că situația se agravează în fiecare zi, deoarece, din punct de vedere logistic, exportul devine tot mai anevoios.

Viorel Chivriga, expert în politici economice: „Va fi foarte complicat în perspectivă medie, eu nu știu ce se va întâmpla pe arena politică, dar va fi foarte greu de intrat pe piața din Federația Rusă. Eu cred că și piața va fi transformată radical.”

Vasile Șarban a venit și cu anumite sfaturi pentru producătorii agricoli, pentru a putea găsi și alte piețe alternative, în afară de Federația Rusă, deoarece nu este o piață stabilă, a declarat el.

Vasile Șarban, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Pentru a produce ceva trebuie să știm din start pentru cine producem, când vom livra, ce condiții trebuie să întrunim, ce calitate trebuie să corespundă fructul respectiv după care începem de la tăierea în uscat. Totul se începe din luna iunie, înainte de depunerea mugurilor de rod.”

În cadrul dezbaterii, experții au propus anumite soluții pentru autorități, dar și pentru producători și exportatori.

Igor Boțan, expert permanent al proiectului: „Trebuie ca piața internă să fie folosită la maxim, ca producătorul să aibă siguranța că poate fi salvat. Trebuie să avem o diplomație economică mult mai activă, astfel încât să exploreze noi posibilități, pentru ca producția din Republica Moldova să se extindă. Este mult de lucrat la capitolul planificării și cercetării științifice.”

Potrivit Ministerului Agriculturii, în Republica Moldova sunt plantate în jur de 50 000 de hectare de livezi de măr.

Anul trecut, au fost recoltate în jur de 600 000 tone de mere.