Ne modernizăm satele, cu IFAD

Aproximativ 75 la sută din populaţia rurală, în special femeile şi persoanele în etate, trăiesc în sărăcie. Pentru acești oameni, agricultura este unica sursă de existență.

Programul IFAD oferă finanțare directă, prin acordarea de împrumuturi şi granturi în condiţii avantajoase. Totodată, atrage resurse de co-finanţare, întru realizarea proiectelor iniţiate de ei.

În acest sens, a fost lansat Proiectul Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale – „IFAD VIII”, finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Guvernul Republicii Moldova.

„Moldova a fost printre primele țări din această zonă care a beneficiat de asistență financiară de la această instituție prestigioasă cum este Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă. Scopul proiectului este stimularea creșterii economice rurale pe scară largă și reducerea sărăciei prin investiții competitive. Bugetul total al proiectului constituie peste 45 milioane de euro, din care 24 de milioane sunt din finanțare externă și restul din contribuțiile locale”, Victor Roșca, director UCIP-IFAD.

Proiectul are drept scop îmbunătățirea capacităților de producție, asigurarea rezistenței la schimbările economice și climatice, dar și facilitarea accesului la piețe de desfacere pentru locuitorii din mediul rural, în special, pentru micii producători, pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru tineri și femei.

„Grupul țintă principal îl constituie micii producători orientați spre comerț, care cultivă o suprafață de până la zece hectare, în special femeile și antreprenori. Moldova rămâne în portofoliul IFAD-ului pentru următoarea perioadă de finanțare la condiții relativ preferențiale, este unica țară din această grupă care va beneficia de aceste condiții. Noi înțelegem că IFAD-ul nu va fi pentru totdeauna în Moldova, înțelegem că sunt alte zone mai necesare pentru asistență financiară. Vrem să menționăm că țara noastră va avea nevoie în continuare de resursele IFAD-ului”, Victor Roșca, director UCIP-IFAD.

Pe parcursul a 20 ani de investiții a fondurilor IFAD în țara noastră, au fost semnate 8 acorduri de finanțare, portofoliul valorificat constituind circa 100 milioane de dolari.