Mustul din butoaie poate crea probleme

Prepararea vinului toamna este o practică plăcută, dar, totodată și periculoasă, când este vorba despre intoxicațiile cu dioxid de carbon, drept urmare a procesului de fermentare a vinului.

În această perioadă, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență îndeamnă gospodarii să fie foarte prudenți, pentru a evita riscurile la care pot fi supuși. Oamenii sunt rugați să excludă păstrarea mustului în spații închise, să verifice căile de ventilare și să controleze concentrația oxigenului din încăpere prin aprinderea unei lumânări. Înainte de a intra în beci, să anunțe pe cineva.

Dacă înăuntru este deja o victimă, intrarea fără echipament de protecție este periculoasă. Dioxidul de carbon emanat în timpul fermentării nu are miros și este toxic. Persoanele care s-au intoxicat cu această substanță prezintă simptome precum dureri de cap, amețeli, vomă, iar în cazuri grave convulsii și comă.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul acestui sezon, au avut de suferit trei persoane.